EPA

Justitie in Amerika onderzoekt of managers van taxidienst Uber in het buitenland overheidsfunctionarissen hebben omgekocht. Volgens de Wall Street Journal bevindt het onderzoek zich in de beginfase en is nog onduidelijk of justitie ook daadwerkelijk een zaak begint.

Ook is onduidelijk of het onderzoek zich richt op één of op meerdere landen. Uber is in meer dan zeventig landen actief en heeft in diverse landen te maken met hevige concurrentie. Onlangs besloot Uber in Rusland te fuseren met een lokale speler, omdat het bedrijf niet in staat was zelfstandig verder te gaan. Eerder gebeurde hetzelfde in China.

De taxidienst zegt tegen de zakenkrant dat ze meewerkt aan het onderzoek. Justitie zelf wil niet eens bevestigen of er een zaak loopt.

Het is de tweede zaak van de Amerikaanse justitie tegen de taxidienst. In mei meldde persbureau Reuters dat justitie een strafrechtelijk onderzoek heeft opgezet om te bekijken of Uber de wet heeft overtreden met zogenoemde spooktaxi's. The New York Times had eerder naar buiten gebracht dat het bedrijf via zijn smartphone-app ambtenaren die chauffeurs willen controleren misleidde.

Nieuwe bestuursvoorzitter

Nieuws over het onderzoek komt vlak na de officiële benoeming van Ubers nieuwe topman naar buiten. Vannacht maakte het bedrijf bekend dat de topman van reissite Expedia, Dara Khosrowshahi, officieel is benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter van het bedrijf. Nog voordat hij goed en wel zijn kantoor heeft kunnen inrichten krijgt hij dus met deze zaak te maken.

STER reclame