Het fabrieksterrein van DuPont, tegenwoordig bekend onder de naam Chemours ANP

Onderzoek naar gif in moestuinen rond DuPont in Dordrecht

tijd van publicatie

Het RIVM begint morgen met een onderzoek naar giftige stoffen in moestuinen in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht. Onderzocht wordt of groente en fruit uit die tuinen veilig kan worden gegeten.

Het gaat om moestuinen in de buurt van de vroegere fabriek van DuPont in Dordrecht. DuPont (nu Chemours) gebruikte tot 2012 de kankerverwekkende stof PFOA bij het maken van teflon. Daarna stapte de fabriek over op de stof GenX, die ook schadelijk blijkt te zijn.

In gras, bladeren en drinkwater

Moestuinen in Sliedrecht en Papendrecht zouden ook concentraties PFOA en GenX kunnen bevatten omdat de rook van DuPont soms ook die kant op woei. Aanleiding voor het testen van groente en fruit is een klein onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar PFOA en GenX in gras en bladeren in de Dordrechtse wijk De Staart en in Sliedrecht. De hoeveelheden zouden niet gevaarlijk zijn, maar het onderzoek leidde tot onrust onder de bevolking.

Wetenschappers zeiden in de Volkskrant dat mensen in de omgeving van de fabriek beter geen groente en fruit uit eigen tuin konden eten. Het onderzoek van het RIVM moet daar nu zekerheid over geven. Eerder bleek al dat er kleine concentraties van de stoffen in drinkwater zaten, maar het RIVM stelde vast dat die hoeveelheden zo klein waren dat er geen gevaar was.

STER Reclame