NOS NieuwsAangepast

Rechter: leerling blijft gezakt voor eindexamen

Een Brabantse vwo-leerling die naar de rechter stapte omdat ze was gezakt voor haar eindexamen, heeft geen gelijk gekregen van de rechtbank. De scholiere, die anoniem wil blijven, zakte naar eigen zeggen voor haar examen omdat ze 0,05 punt tekortkwam vanwege een fout in een opgave van het examen Frans.

Daarom daagde ze het College voor Toetsen en Examens (CvTE) voor de rechter om toch een diploma in handen te krijgen.

Het CvTE heeft in juni erkend dat er fouten zaten in een Franse opgave, en de leerlingen gecompenseerd om hen tegemoet te komen. Daarna heeft het college de normeringsvariabele verlaagd, om het examen niet 'te makkelijk' te maken. Daarmee heeft het CvTE volgens de regels gehandeld, vindt de rechter.

Teleurstellend

Volgens de advocaat van de Brabantse scholiere was de tegemoetkoming onvoldoende, maar de rechter veegde dat argument van tafel. De leerlinge kan door de afwijzing niet aan een vervolgopleiding beginnen, maar moet komend schooljaar nogmaals eindexamen doen. De advocaat spreekt van "een uiterst teleurstellende uitslag".

Veel andere leerlingen die ook nipt zijn gezakt als gevolg van het examen Frans, hebben in spanning de uitslag van vandaag afgewacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl