NOS NieuwsAangepast

NS: meer treinen dan ooit, maar niet voor iedereen een zitplaats

De Nederlandse Spoorwegen verwachten een recorddrukte in de treinen in september. Naar schatting 35 miljoen reizigers gaan er komende maand met de trein. Het vorige record, van een jaar geleden, stond op 33,3 miljoen.

September is traditioneel de drukste maand voor de Spoorwegen, na de rustige zomervakantieperiode. "De reizigersgroei zet door vanwege de aantrekkende economie en de dalende werkloosheid", zegt woordvoerder Erik Kroeze.

200 extra rijtuigen

Om overvolle treinen tijdens de spits zoveel mogelijk tegen te gaan zijn er dit jaar 58 nieuwe treinen met 200 rijtuigen op het spoor. Daarmee worden treinen verlengd. Ook is het onderhoudsprogramma aangepast om meer rijdend materieel ter beschikking te hebben. Kroeze benadrukt dat er nu meer treinen dan ooit rijden op het Nederlandse spoor.

Verder start een proef met korting als mensen niet reizen in het drukste uur van de spits, tussen 07.30 en 08.30 uur. Op het traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven begint bovendien een proef met zes intercity's per uur.

Straks komen we op een punt dat voor al die treinen geen sporen meer zijn.

Erik Kroeze, woordvoerder NS

Ondanks die maatregelen en een recordaantal treinen waarschuwt de NS dat niet alle reizigers in de spits kunnen zitten. "Dat hoort er in Nederland helaas bij, net als in de file staan."

NS-topman Roger van Boxtel zei eerder dat er grote investeringen nodig zijn om de snel stijgende aantallen reizigers structureel op te kunnen vangen. "Er komen volgend jaar nog 118 treinen bij. Straks komen we op een punt dat voor al die treinen geen sporen meer zijn", zegt Kroeze nu daarover. "Dan zal echt geïnvesteerd moeten worden in de infrastructuur."

Er is een lichtpuntje: de piek is alleen in september. In de herfst zakken de reizigersaantallen weer. De reden daarvoor is niet duidelijk. "We vermoeden dat mensen in het nieuwe seizoen met frisse moed weer aan de slag gaan en dat in de loop van de maanden de klad erin komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl