Saskia Pardaans fotografeerde verlaten auto's in een overstroomde straat
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders in Houston vrezen voor wat er gaat komen

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Afwachten en hopen dat het meevalt, wellicht tegen beter weten in. Nederlanders in de Amerikaanse stad Houston hebben weinig andere opties nu er een ongekende hoeveelheid regen valt door storm Harvey.

"We wonen hier al twintig jaar, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Christel Satter aan de telefoon. "Het is alsof de kraan is opengezet. Het ging de hele nacht door."

Harvey heeft zeker vijf mensen het leven gekost. De Nederlandse in Houston heeft de tv non-stop aan om op de hoogte blijven. Daar ziet ze dat duizenden mensen vastzitten op hun dak of zijn gevlucht voor de overstromingen. Christel zelf woont samen met haar man in een hoger gelegen wijk in West-Houston, dus de situatie is daar minder nijpend dan in lager gelegen delen.

Bayou

Dat voordeel heeft Catherine van Zutphen niet. Haar huis staat in een lager gebied én vlak naast een bayou (een natuurlijk waterreservoir). "En als het zo doorgaat dan overstroomt die en zijn we echt de pineut." De straat voor haar woning staat al blank en het water is haar voordeur tot op enkele meters genaderd.

Het water komt tot vlak voor de deur bij Nederlander Catherine van Zutphen en haar Amerikaanse echtgenoot

"De zandzakken waren helaas al uitverkocht", zegt Catherine. "Ik en mijn man hebben met ducttape en een plastic zeil de deur zo goed mogelijk afgeplakt."

De geboren Nederlandse heeft nog niet eerder meegemaakt dat het water binnenkwam. Toch heeft ze uit voorzorg alvast wat meubels naar de tweede verdieping gebracht.

  • Catherine van Zutphen
    De voordeur van Catherine
  • Catherine van Zutphen
    De straat bij Catherine staat blank en er is meer water op komst

De vooruitzichten zijn namelijk slecht. Historisch slecht zelfs, waarschuwt het Amerikaanse weerinstituut NWS. De aanhoudende regen duurt naar verwachting nog vier dagen. In totaal wordt 1400 millimeter neerslag verwacht. Ter vergelijking: in Nederland valt er jaarlijks gemiddeld 850 millimeter. "Deze gebeurtenis is ongeëvenaard en de gevolgen zijn onbekend", twittert de NWS.

Ook bij Nederlander Rudolf Mes staat de straat blank. Hij woont in League City, iets ten zuidoosten van metropool Houston. "Het grootste probleem is dat de riolering het niet aankan. Zelfs als het even wat minder regent, zakt het water niet." Hij vreest voor wat er gaat komen, als de beangstigende voorspellingen uitkomen.

Nederlander Rudolph voor zijn huis

"Het klinkt misschien stom", vertelt Saskia Pardaans voorzichtig. "Maar vannacht hebben we onze dochters (12 en 14) bij ons in bed laten slapen tijdens de storm." Dat voelde een stuk veiliger voor het Nederlandse gezin in West-Houston. Maar Saskia weet dat op andere plekken in de stad de situatie een stuk gevaarlijker is.

Ze vreest dat vooral de arme inwoners van de miljoenenstad het slachtoffer worden van overstromingen. "Die wonen vaker in de lager gelegen gebieden en kunnen geen kant op."

Alligators?

Zolang de storm duurt, geldt het advies om alleen in noodgevallen naar buiten te gaan. Hulpdiensten waarschuwen voor allerlei gevaren. Van elektrocutie door overstroomde elektriciteitskastjes tot rondzwervende alligators vanwege het hoge water.

Deze grote reptielen leven in de bayou, waar Catherine naast woont. Volgens haar is het gevaar nu nog niet zo groot. Het speelt vooral als het waterpeil weer zakt en de dieren terug moeten naar de bayou. "Als het allemaal is afgelopen dan krijg je het probleem van de slangen en krokodillen. Maar daar doen wij niet zo paniekerig over. Er is hier in het verleden al vaker een flinke alligator weggehaald."

De Nederlandse vertelt dat haar man vandaag wel andere dieren heeft gezien. "Hij heeft twee eekhoorns gered van de verdrinkingsdood", zegt ze lachend.

De twee geredde eekhoorns

De deur is geïmproviseerd afgesloten, voorraden zijn ingeslagen, verder kunnen Catherine en haar man alleen maar afwachten. Ze heeft een landrover voor de deur "en die kan aardig wat hebben", zegt de Nederlandse. "Uiteindelijk zijn het allemaal maar spullen. Als we zelf maar veilig blijven, dat is het belangrijkste."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl