Reuters
NOS NieuwsAangepast

Storm Harvey eist zeker vijf levens, komende dagen 'ongekende' regenbuien

In de VS zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen door de tropische storm Harvey, melden Amerikaanse media. Door de storm, die nu over de staat Texas raast, zijn tientallen mensen gewond geraakt.

Harvey kwam eergisteren als orkaan aan land en is inmiddels afgezwakt, maar dat betekent niet dat de overlast snel voorbij is. Meteorologen voorspellen dat de storm zeker tot woensdag aanhoudt. Vanavond worden tornado's verwacht in het gebied.

Het Witte Huis heeft vanavond bekendgemaakt dat president Trump dinsdag het getroffen gebied in Texas bezoekt. Het is nog niet bekend naar welke plaatsen hij gaat, dat wordt op dit moment met de lokale autoriteiten besproken.

'Bizarre hoeveelheden'

In en bij de stad Houston valt op dit moment heel veel regen. Weerplaza spreekt van "bizarre hoeveelheden neerslag". Ter vergelijking: in Nederland valt per jaar zo'n 850 millimeter neerslag, in Houston nu in een paar dagen meer dan 1400 millimeter. Er is nog nooit zoveel regen gevallen in de staat. "De hoeveelheid neerslag is ongekend", schrijft het Amerikaanse weerkundig instituut NWS.

Amerikaanse weerkundigen verwachten dat de overlast door de storm nog dagen aanhoudt.

De regenval leidt nu al tot veel problemen. Rivieren kunnen het water niet aan en straten in de miljoenenstad staan blank. Bij sommige huizen in de regio staat het water tot aan de tweede verdieping.

Door de overstromingen zijn de twee grote vliegvelden van de stad gesloten. Een toestel van de KLM moest daarom uitwijken naar Atlanta. De luchtvaartmaatschappij had het vliegtuig extra brandstof meegegeven, omdat er al rekening werd gehouden met deze situatie.

Ook een ziekenhuis in Houston moest worden geëvacueerd. En het Russische consulaat heeft zijn werkzaamheden opgeschort.

 • 'Drie kwartier lang gutste het water naar binnen.'
 • Reuters
 • Reuters
  Gestrande automobilisten wachtten de storm af in Houston, Texas.
 • Reuters
  Een vrouw en haar hond worden geëvacueerd nadat ze hun huis zijn verloren
 • Reuters
  Er worden legerhelikopters ingezet om te helpen bij de reddingswerkzaamheden

911 overbelast

Meer dan 5000 reddingswerkers zoeken in het getroffen gebied naar mensen in nood. Daarbij zijn 3000 soldaten van de National Guard opgeroepen om te helpen. De autoriteiten hebben de hulp ingeroepen van burgers die een boot hebben. Zij worden gevraagd te helpen om mensen die in Houston vastzitten te redden.

Amerikaanse autoriteiten zeggen dat het gebied nog jaren zal moeten bijkomen van het natuurgeweld. "De wederopbouw zal een lang proces worden. Maar het gaat ons lukken", zei de gouverneur van Texas.

Er staan honderden bussen klaar om mensen te evacueren uit Houston. De autoriteiten roepen mensen die hulp nodig hebben op om naar het dak van hun huis te gaan. Zo kunnen reddingswerkers in helikopters ze makkelijk zien. Omdat meldkamers overbelast zijn, mag alarmnummer 911 alleen nog worden gebeld voor levensbedreigende zaken.

Mensen stuurden in paniek tweets naar een sheriff van Houston omdat ze het alarmnummer niet konden bereiken. "Ik heb twee kinderen en het water slokt ons op", twitterde een vrouw. "Blijf wachten, het spijt me. Dat gebied is overbelast", stuurde de sheriff terug.

Op sociale media is de overlast die de storm heeft aangericht goed te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl