RTR
NOS NieuwsAangepast

'Amerika vindt kustbescherming te duur, ze sturen liever hulptroepen achteraf'

Voorkomen is beter dan genezen, is een bekend Nederlands spreekwoord. Vandaar dat de Nederlandse kustlijn met duinen, dijken en waterkeringen goed tegen overstromingen is beschermd. In Amerika pakken ze dat anders aan, zegt Piet Dircke, verantwoordelijk voor watermanagement bij het Nederlandse ingenieursbedrijf Arcadis. "Daar sturen ze liever hulptroepen naderhand."

Veel schade door orkaan Harvey

Doordat de Amerikaanse kustlijn zo lang is, vinden ze het te duur om adequate hoogwaterbescherming aan te leggen langs de hele kust, vertelt Dircke. Na orkaan Katrina die Louisiana in 2005 zwaar trof en Ike die de havenstad Galveston in 2008 gedeeltelijk wegspoelde, is dat volgens Dircke wel gaan verschuiven. Duidelijk werd dat in ieder geval de grote steden langs de kust tegen overstromingen beschermd moeten worden, "maar het gaat allemaal erg traag".

Masterplan

"In Louisiana is New Orleans inmiddels beschermd, in New York wordt gewerkt aan kustbescherming en de plannen voor Norfolk in Virginia zijn al in een vergevorderd stadium. Maar voor de Texaanse kust en voor Florida geldt nog steeds dat die niet goed beschermd zijn tegen overstromingen", zegt Dircke.

Arcadis maakte na orkaan Ike een masterplan voor de bescherming van Houston en Galveston, maar de uitvoering laat daar door politieke onenigheid en het verslappen van de aandacht op zich wachten. "De dag na een ramp is iedereen er altijd van doordrongen dat er iets moet gebeuren, maar daarna verslapt de aandacht al snel weer", zegt Dircke.

EPA
De orkaan Ike veroorzaakte in 2008 overstromingen in onder meer Orange, Texas

Het masterplan voorziet in de aanleg van een waterkering, de Ike dike die de baai voor Galveston helemaal kan afsluiten. "Het is eigenlijk een soort stormvloedkering zoals wij die ook in Zeeland hebben, met beweegbare schuiven waardoor de scheepvaart Galveston nog steeds kan bereiken." Daarnaast moet ook de kust over honderden kilometers lang versterkt worden met duinen.

Die dijk had er volgens Dircke allang kunnen liggen, maar mogelijk komen nu orkaan Harvey het gebied teistert de plannen toch in een stroomversnelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl