Een omgewaaid verkeerslicht in Corpus Christi, Texas
NOS NieuwsAangepast

Instorting en ravage in VS door zwaarste orkaan in tien jaar

Orkaan Harvey raast over de Texaanse kust en richt met windsnelheden van 209 kilometer per uur een ravage aan. In het plaatsje Rockport zijn meerdere gebouwen deels of volledig ingestort. Volgens lokale media zit een groep mensen vast in een ingestort ouderencomplex.

Het is de zwaarste orkaan die het Amerikaanse vasteland bereikt in tien jaar tijd. Harvey was op zee uitgegroeid tot een orkaan van categorie vier, het op een na hoogste niveau. Inmiddels is hij in kracht afgezwakt tot de derde categorie.

Er zijn talloze meldingen van omgewaaide bomen en zware schade aan panden. Op Twitter is bijvoorbeeld een foto te zien van een school in Rockport die deels in puin ligt.

De omvang van de schade zal pas bij daglicht duidelijk worden. Het is in Texas zeven uur vroeger dan in Nederland.

De politie komt handen tekort om alle meldingen af te handelen. Volgens hulpdiensten worden verscheidene mensen onderzocht en behandeld.

Orkaan Harvey aan land in Texas

Naar verwachting zal de orkaan, die zich relatief langzaam verplaatst, door hevige regenval grootschalige wateroverlast veroorzaken. Er kan 90 centimeter regen vallen - dat is ongeveer de totale, jaarlijkse hoeveelheid die in Nederland valt.

In de kustgebieden hebben tienduizenden mensen hun huis verlaten. "Maar lang niet iedereen is geëvacueerd", zegt Nederlander Mariette Hummel, die in de Texaanse hoofdstad Austin woont. Ze werkt voor een bedrijf dat mensen met bussen naar veilige gebieden vervoert. Volgens Hummels blijft een groot deel van de inwoners toch thuis, omdat hun verzekering storm- of waterschade niet dekt.

"Heel slecht, maar het is ook begrijpelijk dat ze hun huizen willen beschermen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Zelf blijft de Nederlandse ook thuis. Met zandzakken en vuilniszakken heeft ze haar woning voorbereid op de storm. "We proberen een paar uurtjes slaap te krijgen en dan zien we wel wat er gebeurt."

In totaal wonen er naar schatting 5,8 miljoen mensen in het gebied waar Harvey overheen trekt. De storm is de zwaarste sinds de orkaan Wilma in 2005 veel schade aanrichtte in onder meer Florida. In die staat vielen toen 22 doden.

Hulp

President Trump gaf vrijdag al bij voorbaat een rampenverklaring uit voor Texas, om het verlenen van federale hulp makkelijker te maken. De lokale autoriteiten spreken van een levensbedreigende storm

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl