EPA
NOS NieuwsAangepast

Harvey beukt in op kust Texas, zoektocht naar slachtoffers

De orkaan Harvey heeft grootscheepse schade aangericht in het kustgebied van de Amerikaanse staat Texas. In de kustplaats Rockport is een dode gevallen in een woning die vlam vatte toen de storm overtrok. Zeker twaalf mensen uit de omgeving van het zwaargetroffen Rockport zijn gewond geraakt, heeft een rechter uit Texas bekendgemaakt.

Berichten over slachtoffers druppelen nu langzaam binnen. Hulpverleners konden door de zware windstoten lange tijd niet op pad om te kijken of er mensen in nood zijn geraakt.

Vissersboten

De National Guard heeft achttien mensen van vissers- en sleepboten gehaald, die door de orkaan in grote problemen waren gekomen. Met duizend man wordt gezocht naar doden en gewonden in het gebied dat het zwaarst is getroffen, liet de Texaanse gouverneur Abbott in een verklaring weten.

In Rockport wordt nu elk huis gecontroleerd op slachtoffers en schade, liet de burgemeester weten. Ondanks zijn dringende advies om naar veiliger gebied te vertrekken, besloten naar schatting 5000 inwoners van Rockport en omgeving in hun huis te blijven.

Woonwagenkampen

In de hele kustregio zijn tienduizenden mensen hun huizen ontvlucht, zitten zo'n 300.000 mensen zonder stroom en liggen de wegen bezaaid met ontwortelde bomen, dakdelen en geknakte elektriciteitsmasten. Woonwagenkampen waar arme Amerikanen wonen, zijn compleet weggevaagd. Gouverneur Abbott kondigde aan dat er 1800 militairen worden ingezet om puin te ruimen.

Ook worden hulppakketten met water, ijs en voedsel uitgedeeld aan mensen die dat nodig hebben.

Texas heeft sinds 1961 niet zo'n zware storm meegemaakt als Harvey. Aan de kust werden windstoten met een kracht van 200 km/uur gemeten. De problemen door Harvey zijn voorlopig nog niet voorbij.

De verwachting is dat Harvey, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm, de komende dagen boven de Amerikaanse staat blijft hangen. Tot woensdag wordt in delen van Texas, zoals in de steden Houston en Austin, zeer zware regenval verwacht, met in totaal mogelijk 100 tot 125 centimeter neerslag.

Burgemeester Turner van Houston, de op drie na grootste stad van de Verenigde Staten, heeft de inwoners gewaarschuwd voor de ernst van de situatie en iedereen gemaand om de komende dagen binnen te blijven. Turner benadrukte dat de stad voorbereid is op de verwachte wateroverlast.

De gevolgen van de zware regenval worden in Texas als veel ernstiger ingeschat dan de schade van de storm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl