Donkere wolken boven Houston, Texas
NOS NieuwsAangepast

Overstromingen in miljoenenstad Houston door orkaan Harvey

De orkaan Harvey, die inmiddels is afgezwakt tot tropische storm, veroorzaakt zoals verwacht veel wateroverlast in Texas. Onder meer Houston, met 2,3 miljoen inwoners de op drie na grootste stad van de VS, dreigt zwaar te worden getroffen. Snelwegen en belangrijke straten beginnen vol te lopen met water.

Een paar uur nadat de storm Houston had bereikt, telden de lokale autoriteiten al vijftig plekken in de stad die waren overstroomd. De burgemeester waarschuwt dat dat nog wel even door kan gaan en dat zich de komende dagen "een waterballet" van 60 tot 90 centimeter kan voordoen. Dat kan leiden tot nog veel meer overstromingen.

Het dodental door Harvey is inmiddels gestegen tot drie, meldt de brandweer van de zwaar getroffen kuststad Rockport. Bij die plaats, even boven Corpus Christi, kwam de orkaan gisteren aan land.

Reddingswerkers zijn nog op zoek naar meer slachtoffers in verwoeste huizen en woonwagens. Er zijn veel elektriciteitsmasten en palmbomen omgewaaid in het gebied. Duizenden mensen zitten zonder stroom. Mobiele telefonie is niet meer mogelijk. Veel kustplaatsen zijn van de buitenwereld afgesneden door het vele puin dat op de wegen ligt.

  • AFP
    Beeld van de verwoestingen in Rockport, Texas
  • AFP
    De verwoestingen in Rockport, Texas
  • AFP
    Een verwoest botenhuis in Rockport, Texas
  • AFP
    Reddingswerkers op zoek naar slachtoffers in Rockport, Texas

Voor de zoek- en reddingsacties zijn 1800 militairen ingezet. Daarbij gebruiken ze onder meer helikopters. De militairen helpen ook bij het opruimen van de rotzooi die de orkaan heeft veroorzaakt. Er wordt rekening mee gehouden dat in de zwaarst getroffen gebieden water en voedsel moet worden uitgedeeld. In veel regio's geldt de noodtoestand.

Ook de omvangrijke olie- en gasindustrie in de Golf van Mexico is door het noodweer getroffen. Van ruim honderd productieplatforms is het personeel geëvacueerd, boorinstallaties zijn stilgelegd. De aanvoer van ruwe olie is met zo'n 25 procent verminderd. Ook werden er miljoenen kubieke meters gas minder geleverd dan normaal.

Schade in Texas door orkaan Harvey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl