Turkse Nederlander als enige niet vrij om spandoek-actie
De Turkse Nederlander Volkan Caliskan blijft vastzitten in Turkije, ook nu alle andere verdachten in zijn zaak zijn vrijgelaten. Een reden daarvoor is niet gegeven. "Maar naar het lijkt, zit hij nu echt diep in de problemen", zegt correspondent Lucas Waagmeester.
De 24-jarige Caliskan zit sinds twee weken vast op verdenking van het 'steun betuigen aan terroristen'. Hij zat in een stadion achter een spandoek met daarop een steunbetuiging aan twee leraren die in hongerstaking zijn uit protest tegen hun ontslag na de mislukte coup. Met hem werden meerdere mensen gearresteerd. Gisteravond meldde de Turkije-correspondent van Trouw dat zij inmiddels op vrije voeten zijn.
'Terugpakken'
Waarom Caliskan niet is vrijgelaten, is niet duidelijk. Mogelijk wordt zijn vrijlatingsverzoek later behandeld dan dat van de anderen. Ook is het mogelijk dat de Turkse justitie vreest dat Caliskan naar Nederland vertrekt als hij wordt vrijgelaten, maar het is waarschijnlijker dat er een politieke reden is.
Zo eist Turkije al langer de uitlevering van mensen die volgens Ankara betrokken waren bij de couppoging in juli 2016. EU-landen geven daaraan geen gehoor, omdat ze vrezen dat de verdachten in Turkije geen eerlijk proces krijgen. "Dit kan een vorm zijn van 'terugpakken'", zegt Waagmeester. "In dat geval is Caliskan onderdeel van een politiek spel en is zijn detentie in Turkije niet vandaag of morgen voorbij."
Caliskan was voor zijn arrestatie al langer in Turkije en liet zich ook geregeld zien rond de hongerstakers Nuriye Gülmen en Semih Özakca. De regering van president Erdogan wil alle aandacht voor die twee de kop indrukken en heeft nu ook vier advocaten van de hongerstakers opgepakt.
'Tot op het hoogste niveau'
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw zijn bezorgdheid uitgesproken over de kwestie. "We zijn tot op het hoogste ambtelijke niveau bezig over zijn zaak opdat hij zo spoedig mogelijk kan terugkeren," zegt Koenders tegen de NOS.
"Wij zijn kritisch over de rechtsstaat in Turkije, we lopen daar ook vaak voorop samen met Duitsland en andere landen. Het is ook mijn taak om mensen die terug willen komen te helpen. Dan is het niet in het belang van de zaak om daar nu informatie over te geven."