1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Turkse Nederlander vanwege spandoek vast in Turkije

Een 24-jarige Turkse Nederlander uit Harderwijk is afgelopen week in Turkije opgepakt op verdenking van het 'steun betuigen aan terroristen'. Verschillende bronnen melden dat de man, Volkan Caliskan uit Harderwijk, vastzit in de Sincar-gevangenis in Ankara.

Volgens zijn broer Kemal Kaan zat Caliskan, een fervent supporter van de Turkse voetbalclub Besiktas, tijdens de Supercup-wedstrijd Besiktas-Konyaspor achter een spandoek met een politieke boodschap. Op het spandoek werd steun uitgesproken voor Nuriye Gülmen en Semih Özakca, twee leraren die in hongerstaking zijn gegaan uit protest tegen hun ontslag. Ze zitten inmiddels al enkele maanden vast.

Zijn broer laat via Facebook weten dat Caliskan geen kwaad in de zin had, "hij wist niet wat er op het spandoek stond". Het is onduidelijk of Caliskan tijdens de wedstrijd is opgepakt, of enkele dagen later op het vliegveld van Ankara, toen hij terug naar Nederland wilde vliegen.

Activist

Volgens onderzoeksjournalist Sinan Can van BNN-VARA heeft Caliskan het spandoek met anderen opgehangen. Can noemt hem tegenover de NOS een activist, die vaker had geprotesteerd tegen de arrestatie van de leraren. Het Amsterdamse raadslid Enre Unver, bevriend met Caliskan, zegt dat hij altijd begaan is met slachtoffers van onrecht. Hij noemt diens arrestatie 'bizar".

Turkse media melden dat Caliskan is opgepakt voor het verspreiden van propaganda voor de extreemlinkse terroristische organisatie DHKP-C (het Revolutionair Volksbevrijdingsleger), maar volgens de oom van de opgepakte activist is dat "zeker niet" zo.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot dusver geen melding gekregen over de opsluiting van een Turkse Nederlander. Caliskan woont afwisselend in Nederland en in Turkije.

Terroristen

De Turkse regering bestempelde de hongerstakende leraren eind mei als terroristen. Ze zouden lid zijn van de DHKP-C. "Hun betrokkenheid bij een terreurorganisatie is niet bewezen. Die bewering kwam op toen hun hongerstaking veel aandacht begon te genereren", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Ondanks dat gebruikt de Turkse justitie nu de terreurbeschuldiging om ook steunbetuigingen aan de twee hongerstakers aan te pakken, zegt Waagmeester. "De regering wil alle aandacht voor de hongerstaking in de kiem smoren. De terreuraanklacht helpt daarbij, of hij nu klopt of niet."

Tien Nederlanders

Caliskan is niet de enige Turkse Nederlander die in Turkije vastzit. Buitenlandse Zaken weet van ongeveer tien mensen die zich in Turkije bevinden en die zich bij het ministerie hebben gemeld vanwege een uitreisverbod, meldde minister Koenders vrijdag na vragen van CDA-Kamerleden Knops en Omtzigt.

Nederland is "extra alert, actief en kritisch" op de kwestie van Nederlanders die Turkije niet mogen verlaten, schreef Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Het departement staat klaar om iedereen die hierom vraagt bij te staan. Nederland maakt zich "grote zorgen" over de redenen waarom sommige Nederlanders Turkije niet meer mogen verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl