Het spandoek in het Turkse stadion Twitter

Er is grote onduidelijkheid over het lot van de Turkse Nederlander Volkan Caliskan. Hij werd vorige week opgepakt in Turkije omdat hij in een voetbalstadion een spandoek zou hebben vastgehouden met een politieke boodschap. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Koenders bij de Turken aandringt op zijn vrijlating. Nederland zegt officieel nog van niets te weten.

De familie van Volkan Caliskan vindt dat de Nederlandse regering te traag opereert en doet een oproep aan minister Koenders en premier Rutte om druk uit te oefenen op Turkije. Caliskan komt uit Harderwijk, maar verblijft ook geregeld in Turkije.

De 24-jarige Volkan zat vorige week zondag met vrienden op de tribune bij de wedstrijd om de Turkse supercup tussen Besiktas en Konyaspor. Hij is een fervent aanhanger van Besiktas. Tijdens dat duel werd op de rij waar Volkan zat een spandoek getoond waarin steun werd uitgesproken voor twee leraren die vastzitten.

Hongerstaking

De leraren, Nuriye Gülmen en Semih Özakca, werden ontslagen in de nasleep van de mislukte coup in Turkije. Uit protest gingen ze in hogerstaking. In mei, tijdens de hongerstaking, werd ze opgepakt op beschuldiging van terrorisme.

Volkan Caliskan heeft in de afgelopen maanden vaker geprotesteerd tegen de arrestatie van de leraren, zegt onderzoeksjournalist Sinan Can van BNN-VARA. Het bevriende Amsterdamse raadslid Enre Unver zegt dat Caliskan begaan is met slachtoffers van onrecht.

Volkan is opgepakt op verdenking van het betuigen van steun aan terroristen. Volgens zijn familie had hij geen kwaad in de zin en wist hij niet wat op het spandoek stond. Zij noemen het verder bizar dat Volkan is opgepakt omdat op het spandoek geen strafbare feiten zouden staan.

Onmiddellijke vrijlating

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op initiatief van de SP minister Koenders gevraagd aan te dringen op onmiddellijke vrijlating van Volkan. Verder willen ze dat Koenders zijn Turkse ambtgenoot aanspreekt op het feit dat de afgelopen tijd veel meer Turkse Nederlanders zijn aangehouden in Turkije.

Tot slot willen de partijen weten welke stappen Koenders en de EU gaan nemen om de mensenrechtensituatie in Turkije te verbeteren. De SP-vragen zijn ondersteund door VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de arrestatie van Volkan Caliskan nog niet door de Turken is bevestigd. Het ministerie heeft daar zowel mondeling als schriftelijk om gevraagd. De woordvoerder voegt eraan toe dat het ministerie "zeker bezig is met de zaak".

In zijn algemeenheid verleent Buitenlandse Zaken pas consulaire bijstand aan gevangenen in het buitenland als zij daar zelf om vragen.

STER reclame