AFP

Een Turkse Nederlander mag Turkije niet verlaten om politieke redenen. De man ging met zijn gezin op vakantie en werd bij aankomst meteen gearresteerd, schrijft Trouw. Hij had zich op sociale media kritisch uitgelaten over de politieke situatie in Turkije en president Erdogan.

De man heeft contact gehad met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een woordvoerder van het ministerie in Den Haag bevestigt dat de man is gearresteerd, maar inmiddels weer is vrijgelaten. Hij heeft een uitreisverbod gekregen. Volgens Trouw mag zijn gezin wel terug naar Nederland.

Gülenbeweging

Tijdens de ondervraging na zijn arrestatie kreeg de man te horen dat er al langere tijd een onderzoek naar hem loopt. De krant schrijft dat tijdens het verhoor meerdere malen is gevraagd of de man lid is van de Gülenbeweging. Leden van die beweging worden sinds de mislukte staatsgreep in Turkije vorig jaar actief vervolgd.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken hebben in Turkije ongeveer tien Turkse Nederlanders een uitreisverbod. Een aantal van hen mag het land niet uit om politieke redenen. Vorig jaar mocht columniste Ebru Umar gedurende twee weken Turkije niet verlaten.

Oppositiepartijen D66 en SP willen opheldering van minister Koenders over de Nederlander die het land niet uit kan. De SP wil dat Koenders bij de Turkse autoriteiten aandringt op het opheffen van het uitreisverbod.

STER reclame