Ebru Umar terug, maar er blijven veel vragen
Het is nog onduidelijk waarom Turkije het uitreisverbod van Ebru Umar heeft opgeheven. Ook is niet duidelijk of er nog een officiële aanklacht tegen de columniste komt voor belediging van de Turkse president Erdogan.
Ebru Umar is vannacht weer aangekomen in Nederland. Volgens getuigen op Schiphol zat ze met haar moeder in een vliegtuig dat kort na middernacht uit Izmir aankwam. Zelf heeft ze nog geen reactie gegeven op haar vrijlating. Volgens haar zus komt dat omdat ze op dit moment geen telefoon heeft. "Ze laat snel van zich horen!", zo laat Melis Umar weten op Twitter.
Umar kreeg gisteren te horen dat ze weer naar Nederland mocht reizen. Turkije heeft het uitreisverbod voor de columniste ingetrokken, meldde minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Ze verliet het land meteen.
Vervolging
Umar, die van Turkse afkomst is, werd ruim twee weken geleden opgepakt in haar vakantiehuis in Kusadasi. Ze zou president Erdogan op Twitter hebben beledigd. Ze werd snel vrijgelaten, maar mocht Turkije niet verlaten.
Volgens Koenders hebben de Turken besloten dat Umar de uitkomsten van het gerechtelijk onderzoek in Nederland mag afwachten. Het Turkse Openbaar Ministerie bekijkt of de aangiftes die tegen haar zijn gedaan, moeten leiden tot een rechtszaak.
Correspondent Lucas Waagmeester denkt dat het nog alle kanten op kan gaan: "Er zijn op dit moment bijna 2000 zaken wegens belediging van Erdogan en in al die zaken is het vrij arbitrair en onvoorspelbaar hoe het afloopt."
Jacht op opiniemakers
Volgens Waagmeester is de Turkse overheid niet geschrokken van de Nederlandse en internationale kritiek op de aanhouding van Umar: "Het kantoor van Erdogan probeerde deze week nog een uitgever in Duitsland voor de rechter te slepen. De Duitse rechtbank heeft het verzoek tot vervolging naast zich neergelegd, maar het toont wel aan dat deze nieuwe jacht op opiniemakers in Europa nog niet voorbij is."
"Dit gaat over meer dan Ebru Umar alleen", zegt Waagmeester. "Het gaat uiteindelijk over de vraag of je in Nederland en in Europa nog steeds kunt zeggen wat je denkt, zonder in Turkije in juridische problemen te komen. Dat is niet alleen van belang voor Turkse Europeanen, maar voor iedere toerist die naar Turkije wil."