De politie onderzocht gisteravond een busje in verband met de terreurdreiging in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Dreiging Rotterdam voorbij, 22-jarige Brabander opgepakt

De politie heeft afgelopen nacht een man in Brabant aangehouden in verband met de terreurdreiging rond een popconcert in de Rotterdamse Maassilo. Volgens bronnen rond het politieonderzoek gaat het om een inwoner van Zevenbergen.

Rond 02.00 uur viel een anti-terreureenheid de woning van de 22-jarige man binnen. Hij wordt verhoord over zijn mogelijke betrokkenheid bij de dreiging met een aanslag, zijn huis is doorzocht.

Het gaat om een verdachte met de Nederlandse nationaliteit. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw wil niet wil zeggen of hij een bekende van de politie is. De man werd opgepakt op basis van informatie van de Spaanse politie en eigen speurwerk, aldus Paauw. De dreiging in Rotterdam is volgens hem nu voorbij.

De politie kreeg gistermiddag een tip van de Spaanse Guardia Civil dat er een "aanslag met geweld" werd voorbereid op een popconcert in de Rotterdamse Maassilo, zegt de politiechef. Het concert, van de Amerikaanse band Allah-las, werd afgelast. Paauw wil niet zeggen of daardoor een aanslag is verijdeld.

'We hadden concrete informatie voor een aanslag'

De tip van de Guardia Civil staat los van de aanslagen van afgelopen week in Spanje, bevestigde de Rotterdamse politie vanochtend. De waarschuwing uit Spanje komt voort uit onderzoek van de Spaanse Guardia Civil, waarmee ver voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils is begonnen.

Gasflessen

Er is geen verband tussen de terreurdreiging en de aanhouding gisteravond van een bestelauto met gasflessen in Rotterdam. De Spaanse bestuurder is monteur van beroep en hij had een logische verklaring voor het vervoer van de gasflessen. De man werd aangehouden in de buurt van de ontruimde Maassilo, omdat hij een paar keer heen en weer reed door de Mijnsherenlaan.

Omdat de man dronken was en zijn verhoor gisteravond moeizaam verliep, spreekt de politie vandaag verder met hem. Daarna wordt hij op vrije voeten gesteld.

In zijn auto en woning is niets gevonden dat erop wijst dat de man betrokken was bij de terreurdreiging in Rotterdam of bij de aanslagen in Catalonië van vorige week. "Het was een geval van: verkeerde man, verkeerde plek, verkeerd tijdstip en goede politieagenten", in de woorden van korpschef Paauw.

Loodgieter

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb waarschuwde tijdens een persconferentie gisteravond al dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken uit de vondst van de bestelauto. Het zou ook om een loodgieter of lasser kunnen gaan, zei Aboutaleb toen al.

De politie hield er gisteravond wel degelijk rekening mee dat er een verband is tussen de auto met de gasflessen en de terreurdreiging bij de Maassilo, zegt NOS-verslaggever Robert Bas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl