De EOD bij het bestelbusje in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Spaanse bestelauto met gasflessen ontdekt, mogelijk link met terreurdreiging

In het onderzoek naar de terreurdreiging in Rotterdam is vanavond een bestelauto aangetroffen met daarin gasflessen. Hij reed op de Mijnsherenlaan in Rotterdam-Zuid en had een Spaans kenteken, zei burgemeester Aboutaleb op een persconferentie. De chauffeur, een Spanjaard, is aangehouden en meegenomen voor verhoor.

Enkele buitenlandse persbureaus melden op basis van Spaanse bronnen dat er geen verband is met de aanslagen in Catalonië van vorige week. De politie in Rotterdam wil dat tegenover de NOS bevestigen noch ontkennen en zegt dat het onderzoek loopt.

Onderzocht wordt of er een verband is met de dreiging rond het concert van Allah-Las, dat vanavond op last van de politie werd afgelast in de Maassilo.

De explosievenopruimingsdienst van Defensie heeft de bestelauto verder onderzocht. Daarbij werd de omgeving afgezet. Volgens verslaggever Robert Bas, die ter plaatse was, lag de wagen vol spullen. Aan het einde van de avond werd de wagen weggehaald.

Politie onderzoekt Spaans busje met gasflessen

De burgemeester hield rond 22.00 uur een persconferentie; hij zei dat de bestelauto in het afgelopen uur aan de kant was gezet. De bestelauto viel op omdat de bestuurder een paar keer heen en weer reed, zei Aboutaleb.

De Mijnsherenlaan ligt op enkele honderden meters van de concertzaal.

Bestelauto met gasflessen ontdekt in Rotterdam, link met dreiging wordt onderzocht

Aboutaleb werd aan het einde van de middag ingelicht over de dreiging. De melding kwam van de Spaanse politie. De inhoud was dat er een aanslag zou plaatsvinden tijdens het concert van de Californische rockband.

Er is overwogen om het optreden te laten doorgaan met extra beveiliging. Maar uiteindelijk is in overleg met de organisatie besloten dat de Spaanse tip serieus genoeg was om het concert te schrappen.

Over de vondst van de gasflessen zei de burgemeester dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken. Het kan ook gaan om een loodgieter of lasser die toevallig in de buurt was, zei hij. Volgens NOS-verslaggever Bas wijst echter alles op een verband met de aanslagdreiging. "Binnen de politie wordt daar echt wel rekening mee gehouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl