Politie blundert: taps belanden bij No Surrender-oprichter Otto
De oprichter van motorclub No Surrender, Klaas Otto, heeft in het huis van bewaring in Middelburg door een fout van de politie telefoontaps van medegevangenen kunnen afluisteren.
Otto zit in voorarrest, onder meer omdat hij wordt beschuldigd van afpersing, mishandeling en brandstichting. Ter voorbereiding van zijn proces had hij de telefoontaps opgevraagd van gesprekken die hij vanuit de gevangenis heeft gevoerd.
Filteren
Volgens de politie is er mogelijk bij het "filteren" van opgenomen gesprekken wat misgegaan en kreeg Otto ook gesprekken van medegevangenen in handen. Of het om enkele of een substantieel aantal gesprekken gaat, is nog niet duidelijk. De politie betreurt de gang van zaken, omdat de privacy van andere gevangenen in het geding is.
Louis de Leon, de advocaat van Klaas Otto, zegt verrast te zijn door de fout. "Ik weet ook niet om wat voor gesprekken het gaat", aldus De Leon.
Volgens hem heeft Otto van de politie een harde schijf vol tapgesprekken gekregen die hij in zijn cel mag terugluisteren. Het gaat onder andere om gesprekken die Otto heeft gevoerd via de gevangenistelefoon, waar alle gedetineerden gebruik van maken.
'Modelgevangene'
Maar volgens De Leon zijn er ook mobiele telefoons afgeluisterd die onder medegedetineerden circuleerden. Het vermoeden bestond namelijk dat Otto daar gebruik van zou maken.
De advocaat denkt dat die telefoons mogelijk met opzet door het gevangenispersoneel zijn verstrekt. De Leon: "Mijn cliënt heeft daar absoluut geen gebruik van gemaakt. Hij gedraagt zich als een modelgevangene."
De zaak tegen Otto komt half september voor de rechter.