Klaas Otto tijdens de uitvaart van No Surrender-captain Brian Dalfour ANP

Klaas Otto, de leider en oprichter van motorclub No Surrender, is opgestapt. "Ik ben er klaar mee dat ik overal op wordt aangesproken wat er met leden van No Surrender gebeurt", zegt hij. "Ik ben klaar met de motorwereld, het doek is voor mij gevallen."

Otto heeft zijn aftreden gisteravond tijdens een clubbijeenkomst bekendgemaakt. Hij wordt waarschijnlijk niet opgevolgd, omdat hij zijn positie van general heeft verzonnen. Het is geen officiële positie en daarom is een opvolger ook niet nodig, zegt Otto.

Otto zegt dat hij in de toekomst de persoonlijke begeleider wordt van een bekende Nederlandse vrouw. Ook gaat hij aan het werk voor een advocatenkantoor. "Ik ga daar onder meer klantenwerving doen en mensen die in de gevangenis zitten bezoeken."

Onrust

Het is niet de eerste keer dat Otto vertrekt bij No Surrender. Hij stapte vorig jaar april ook op, nadat hij zwaargewond was geraakt bij een schietpartij. Otto wilde daarover met de politie praten, maar dat mag niet volgens het clubreglement. In juni keerde hij weer terug als leider.

Het is al langer onrustig binnen No Surrender. Zo zei de Rotterdamse tak van de motorclub vorige maand zich te willen afsplitsen"Dat zat er al langer aan te komen, de helft van het chapter gaat met pensioen", zegt Otto.

Vorige week was er nog een grote politie-actie bij de Rotterdamse afdeling van No Surrender. 

STER reclame