Jan van der Ploeg
NOS Nieuws

Asowijk trekt veel bekijks: 'Ik stond bekend als aso nummer 2'

Twee maanden nadat 'asowijk' Skaeve Huse in de Rotterdamse wijk Overschie is geopend, heeft RTV Rijnmond gesproken met een van de eerste bewoners. Het is de 50-jarige Youri.

"Ik kom uit Zevenkamp. Ik had wel eens ruzie met de buren en dan werden er deuren ingetrapt. Ik werd als schuldige aangewezen en zo ben ik hier terechtgekomen. In mijn oude wijk stond ik bekend als aso nummer 2. Aso nummer 1 woont hier nu ook."

Skaeve Huse bestaat uit elf woningen die speciaal bedoeld zijn voor extreme overlastgevers uit Rotterdam. De huisjes hebben een oppervlakte van 36 vierkante meter. Er is een woonkamer met keuken, een badkamer en een slaapkamer. Vier van de huisjes zijn op dit moment bewoond. De rest volgt binnenkort.

Het terrein is vrij toegankelijk, maar er is dag en nacht een beheerder op het terrein. Die houdt bij hoe laat de bewoners het terrein verlaten en hoe laat ze terugkomen. Youri noemt die controle beklemmend. "Alles wordt genoteerd", zegt hij. "Dat loopt moeizaam. Sommige beheerders weten niet precies hoe ze dat aan moeten pakken. Maar toch ben ik blij met dit huisje, een eigen kamer en eigen stukje grond."

Aso-schaal

Volgens Youri komen er veel mensen op de Skaeve Huse af. "Veel wandelaars en auto's die voorbij komen rijden. Ze willen weten: hoe aso is 't nou?" Zelf geeft hij op een aso-schaal van 1 tot 10 de Skaeve Huse een 5. "Maar ik ben natuurlijk wel wat gewend."

Aanvankelijk was de omgeving in Rotterdam-Overschie fel tegen de komst van 'asowoningen'. De vrees bestond dat er veel overlast zou komen. Bij de opening eind juni lieten veel mensen weten dat hun nieuwe buren toch ook wel een nieuwe kans verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl