Wethouder Joost Eerdmans is de initiatiefnemer van het Rotterdamse 'asodorp'
NOS Nieuws

Rotterdam krijgt 'asodorp' voor extreme overlastgevers

Rotterdam krijgt een containerdorp voor mensen die veel overlast veroorzaken in woonwijken. Zij kunnen straks terecht in de zogenoemde 'Skaeve Huse' op een industrieterrein, vlak bij het vliegveld. Extreem overlastgevende huurders moeten zich in die containerwoningen leren gedragen. Daarbij krijgen ze hulp van speciale begeleiders.

Het Rotterdamse 'asodorp' is een initiatief van wethouder Joost Eerdmans. "Het gaat om mensen die bijvoorbeeld veel herrie maken en mensen in hun omgeving bedreigen of intimideren. Naar aanleiding van dossiers die daarover zijn opgebouwd kijken wij met de woningbouwvereniging wie voor de containerwoningen in aanmerking komen."

Tijdelijke oplossing

De huurcontracten van de kandidaten die worden geselecteerd, worden vervolgens beëindigd. "Ze mogen dan zelf kiezen: of ze staan op straat, of ze komen wonen in de Skaeve Huse." Eerdmans benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat. "Uiteindelijk willen we in Rotterdam dat de 'aso-bewoners' weer terug kunnen keren naar de bewoonde wereld, als ze hun gedrag hebben aangepast."

In 2017 moet het dorp klaar zijn en kunnen de eerste bewoners erin. Rotterdam is niet de eerste stad met een dorp voor overlastgevers. In onder meer Eindhoven en Amsterdam lopen soortgelijke projecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl