Kinderen op schoolplein

Scholen weer van start, met op de valreep genoeg leraren

De basisscholen in de regio Midden zijn weer begonnen. Vlak voor de vakantie stonden directeuren voor een uitdaging: de formatie van volgend schooljaar. Het was kunst- en vliegwerk, al is het de meeste scholen wel gelukt om genoeg docenten te vinden voor elke klas. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs basisscholen in Midden-Nederland.

De Toermalijnschool in Den Haag is een van de scholen die nog op zoek zijn naar een leraar. "Ik mis alleen nog een deeltijdleraar voor groep 4. Ik heb deze vacature al drie maanden open staan, maar helaas is het nog niet gelukt om hiervoor iemand te vinden. Dus ik zoek verder", zegt directeur Patricia Stiekwold.

Griepgolf

Op basisschool De Marke in Amersfoort is de formatie wel rond. "Maar dat was een helse klus. Uiteindelijk is het wel gelukt", zegt directeur Karin van den Hoven. "Maar ik maak me wel grote zorgen als er meerdere leraren ziek worden".

De PO-raad deelt de zorgen. "We houden ons hart vast bij de eerste griepgolf. Iedereen die voor de klas kan en wil staan, staat nu al voor de klas. De rek is eruit, als er leraren ziek worden, dan is het heel moeilijk om een vervanger te vinden."

Invalpool

300 basisscholen in het midden van het land hebben samen gezocht naar een oplossing voor het lerarentekort. Ze hebben een invalpool van leerkrachten opgezet onder de naam Stichting Transvita. "Alle scholen nemen leraren aan boven de formatie. Deze extra leraren komen in de invalpool. Als een school een zieke leraar heeft, dan kan een leraar uit de invalpool komen werken", zegt Joost Spijker van de Stichting Transvita.

Volgens Spijker heeft het initiatief voor zowel de leraar als de school voordelen. "De leraar heeft baanzekerheid, want hij wordt voor een langere periode aangenomen. En de school kan makkelijker een invaller vinden bij ziekte van een leraar."

Lerarentekort

Het ministerie van Onderwijs verwacht dat in 2020 er een tekort is van ruim 4000 leraren. Dat tekort loopt naar 10.000 in 2025. De tekorten verschillen per regio, in de randstad zijn de problemen het grootst. Maar in het oosten en noorden van het land zijn regio's waar leraren juist moeilijk werk vinden.

Er is een lerarentekort, onder meer doordat veel oudere leraren met pensioen gaan. Daarnaast zijn er minder afgestudeerden van de pabo. Het ministerie ziet meerdere oplossingen voor het lerarentekort; als meer studenten kiezen voor de lerarenopleiding en die succesvol afronden dan zijn er meer leraren beschikbaar. Daarnaast wil het ministerie zijinstromers aansporen om voor het onderwijs te kiezen.

Leraren in actie

Eind juni staakten de basisschoolleraren, ze gaven het eerste uur geen les. De leraren vinden de werkdruk te hoog en ze zijn ontevreden over het salaris. Actiegroep POinactie wil meer handen in de klas, kleinere klassen en minder administratie.

PvdA-fractievoorzitter Asscher eiste vlak voor de zomervakantie dat de lerarensalarissen in de begroting van 2018 omhoog gaan. VVD-fractievoorzitter Zijlstra reageerde daar geïrriteerd op. Maar afgelopen vrijdag liet minister van Financiën Dijsselbloem weten dat extra salaris voor de basisschoolleraar waarschijnlijk wel te regelen is. "Ik ga op zoek naar een oplossing. Dat is mijn werk. Ik denk dat dit politiek oplosbaar is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl