Het kabinet spreekt binnenkort over extra geld voor de lerarensalarissen
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: extra salaris basisschoolleraar is te regelen

PvdA-minister Dijsselbloem is ervan overtuigd dat er extra geld komt voor de verhoging van de salarissen van basisschoolleraren. "Meer geld voor lerarensalarissen is echt te doen. We gaan daar gewoon over praten en we gaan het oplossen", zei de minister van Financiën op zijn eerste werkdag na de zomervakantie.

De PvdA wil dat de salarissen van basisschoolleraren snel verhoogd worden. Hij zegt dat daar ruimte voor is , nu het economisch goed gaat. Hij wijst erop dat het primair onderwijs een sector is "die echt is achtergebleven".

Basisscholen voerden voor de zomervakantie actie voor meer salaris. Hun beloning loopt achter bij die van docenten van middelbare scholen en het is steeds moeilijker om voldoende leerkrachten voor het basisonderwijs te vinden.

Dijsselbloem snapt dat zijn partij dit "belangrijke punt" wil regelen in de begroting. "Als je kijkt naar de toekomst van Nederland zijn leraren belangrijk."

Dijsselbloem: 'Extra geld voor lerarensalarissen is te doen'

Hij vindt dat er een "iets te opgewonden sfeer" is ontstaan over het onderwerp. Hij doelt daarmee op de openlijke ergernis tussen PvdA-leider Asscher en coalitiegenoot VVD.

Asscher eiste vlak voor de zomervakantie dat de lerarensalarissen in de begroting van 2018 omhoog zouden gaan. Hij dreigde zelfs geen handtekening te zetten onder de Prinsjesdagstukken als dat niet geregeld zou worden. Premier Rutte en VVD-fractievoorzitter Zijlstra reageerden daar geïrriteerd op. Ze vonden dat de PvdA-leider het niet kon maken na ruim vier jaar goede samenwerking een kabinetscrisis te veroorzaken.

Oplossing

Dijsselbloem denkt niet dat er een kabinetscrisis komt. "Ik ga op zoek naar een oplossing. Dat is mijn werk. Ik denk dat dit politiek oplosbaar is." Hij gaat ook overleggen met de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie, die over de vorming van een nieuw kabinet praten.

Ook VVD-minister Kamp (Economische Zaken) denkt niet dat de kwestie tot een kabinetscrisis leidt. Hij zegt dat VVD en PvdA bijna vijf jaar goed hebben samengewerkt. Hij gunt de leraren "een heleboel". "Maar de hoeveelheid geld is beperkt en je moet dingen tegen elkaar afwegen."

Volgende week beginnen de begrotingsbesprekingen van het demissionaire kabinet. De uitkomsten daarvan worden op Prinsjesdag gepresenteerd. Kamp noemt het hoopvol dat Dijsselbloem ervan uit gaat dat hij geld voor de lerarensalarissen kan vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl