NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem noemt eis lerarensalarissen volstrekt legitiem

Minister Dijsselbloem vindt het logisch dat PvdA-leider Asscher er hard ingaat met zijn eis dat de lerarensalarissen volgend jaar omhoog moeten. Zo gaat het altijd in de onderhandelingen over de begroting voor Prinsjesdag, zegt hij.

Asscher dreigde deze week dat de PvdA-ministers hun handtekening niet onder de begrotingsstukken zetten, als de eis voor verhoging van de lerarensalarissen niet wordt ingewilligd.

PvdA'er Dijsselbloem zei voor aanvang van de ministerraad dat Asscher tijdens de onderhandelingen over de begroting in augustus zal vasthouden aan de eis en dat dit ook niet verwonderlijk is. Je kunt het de PvdA volgens hem niet kwalijk nemen dat die met "volstrekt legitieme wensen" komt, zo lang de partij medeverantwoordelijk is voor de begroting. Hij zegt als minister van Financiën al te weten dat de VVD nog met eigen wensen komt.

Niet te hard

Ook minister Ploumen vindt niet dat haar partij het te hard speelt. Zij zei dat de insteek van de PvdA is: "zolang we hier zitten, willen we goede dingen doen voor de mensen." Een van die dingen is wat haar betreft een eerlijke inkomensverdeling.

Vicepremier Asscher zelf zei dat hij geen enkele behoefte voelt om vooruit te lopen op de vraag of de PvdA op de valreep nog uit het kabinet zal stappen. Hij zei dat zijn eis "niet heel onredelijk" is en dat hij vast van plan is om de invloed die hij heeft, maximaal uit te oefenen.

Van een ruzieachtige sfeer in het kabinet is volgens hem geen sprake. Hij zag er vanmorgen dan ook niet tegenop om de ministerraad bij te wonen. "Dat is bijna altijd een heel leuk moment in de week."

VVD-staatssecretaris Dekker van Onderwijs vindt het vreemd om nu één onderwerp uit de begroting te pikken en daar alle aandacht op te vestigen. Hij vindt dat er na de zomer naar alle wensen moet worden gekeken. "Ik heb er ook nog wel een paar, maar ik ben daar de afgelopen jaren nog niet één keer op vooruit gelopen."

Hij zegt te begrijpen dat Asscher nu een andere pet op heeft als leider van een partij die niet in het volgende kabinet komt. "Hij moet ook het geluid van de Partij van de Arbeid laten horen. Dat is een beetje dubbel in deze periode."

Dijsselbloem: 'Logisch dat Asscher vasthoudt aan eis lerarensalarissen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl