Er zijn zo'n 15.000 linkse tegendemonstranten op de been AFP

In de stad Boston is een rechts-conservatieve bijeenkomst afgebroken na een massale tegendemonstratie van linkse groepen. Enkele tientallen conservatieven hadden zich verzameld in een park in het centrum van Boston. Op de tegendemonstratie kwamen volgens de politie zo'n 15.000 mensen af.

Donald Trump heeft op Twitter de betogers in Boston geprezen. Volgens Trump verdienen ze een compliment, omdat ze zich hebben uitgesproken tegen "onverdraagzaamheid en haat".

De spanningen in de VS liepen vorige week op toen linkse en ultra-rechtse demonstranten slaags raakten. Aanleiding was het verwijderen van een omstreden standbeeld in Charlottesville in Virginia. Een rechtsextremist reed in op een menigte van tegendemonstranten, waarbij een vrouw overleed.

De rechts-conservatieven kwamen in Boston bijeen voor de vrijheid van meningsuiting. Ze hadden expliciet afstand genomen van racisme, haat en geweld. Ook zeiden ze niets te maken te hebben met de gebeurtenissen in Charlottesville.

De tegendemonstranten vreesden dat er toch rechts-extremisten op de bijeenkomst af zouden komen. De linkse groepen hielden een mars door de stad. Ze waren op weg naar het park waar de conservatieven bijeen waren gekomen. Bij hun mars door de stad roepen ze leuzen als "Heb je naaste lief" en "Verzet je tegen fascisme".

Stokken en borden

Boston heeft 500 politieagenten ingezet om de orde te handhaven en de twee groepen uit elkaar te houden. Verder gelden er strikte voorwaarden voor de demonstraties. Zo is praktisch alles dat als wapen kan worden gebruikt verboden, zelfs houten handvatten van protestborden en stokken.

De 'vrije meningsuiting'-bijeenkomst had een vergunning voor 100 mensen; de organisator verwachtte zo'n 1000 betogers. Volgens Amerikaanse media zijn er zo'n 20 tot 50 mensen komen opdagen. Er zijn berichten dat tegendemonstranten enkele rechts-conservatieven hebben tegengehouden, zodat ze niet naar de bijeenkomst konden.

Bij de tegendemonstratie zijn zeker 15.000 mensen op de been Reuters

STER reclame