De laatste dag van de hadj in Mekka in 2016
NOS Nieuws

Saudi-Arabië heropent grens met Qatar voor hadj

Saudi-Arabië heropent de grens voor Qatarese pelgrims die op bedevaartstocht willen naar Mekka. Het Saudische staatspersbureau zegt dat Qatarese pelgrims voor de hadj op kosten van de Saudische koning naar Mekka kunnen vliegen.

Begin juni verbraken Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein de diplomatieke banden met Qatar, omdat het land terroristen in de regio zou steunen. Ook de nieuwszender Al Jazeera in Qatar zou bijdragen aan de onrust. Saudi-Arabië sloot daarop de grenzen met Qatar.

De vier Arabische landen dienden een lijst met eisen in waaraan Qatar zou moeten voldoen om de crisis te beëindigen, maar daar weigert de Qatarese regering op in te gaan.

Einde

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken zegt dat hij blij is met het openen van de Saudische grens voor pelgrims, maar eist dat het hier niet bij blijft; hij wil een einde aan alle boycotmaatregelen.

Dat de spanningen tussen Qatar en de vier andere Arabische landen nog niet voorbij zijn, blijkt wel uit een aankondiging van Bahrein dat het land een telefoongesprek onderzoekt tussen de premier van Qatar en een oppositieleider in Bahrein die een celstraf van negen jaar uitzit voor zijn rol bij protesten in 2011.

De hadj in Mekka begint eind volgende week. Er komen jaarlijks miljoenen islamitische pelgrims op af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl