Doha, de hoofdstad van Qatar
NOS NieuwsAangepast

Arabische landen eisen sluiting Al Jazeera en geld van Qatar

Vier Arabische landen die de diplomatieke banden hebben verbroken met Qatar, hebben een lijst met eisen ingediend bij het land om de crisis te beëindigen.

Op de lijst van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Saudi-Arabië staan dertien eisen. De landen willen onder meer dat Qatar het door de regering gefinancierde tv-station Al Jazeera sluit, omdat de nieuwszender zou bijdragen aan de onrust in de regio.

Lager pitje

Verder moeten de Qatari's het contact met Iran op een lager pitje zetten, een Turkse militaire basis in Qatar sluiten en de banden doorsnijden met de Moslimbroederschap, Hezbollah, al-Qaida en Islamitische Staat. De Arabische landen, die ook een onbekende som geld willen als genoegdoening, geven Qatar tien dagen om aan de eisen te voldoen.

De landen vinden dat Qatar de regio destabiliseert door terroristen te steunen. Begin deze maand zetten ze alle Qatarese diplomaten uit. Saudi-Arabië sloot ook de grenzen met het buurland. Egypte sloot zijn luchtruim en wateren voor vervoerders uit Qatar. De andere landen namen vergelijkbare maatregelen.

Qatar heeft nog niet gereageerd op de lijst met eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl