AFP
NOS Nieuws

Zwaardere straffen voor leiders protestbeweging Hongkong

Drie leiders van de pro-democratiebeweging in Hongkong zijn veroordeeld tot celstraffen van zes tot acht maanden.

De drie zijn schuldig bevonden aan het organiseren van een protestmanifestatie in september 2014. Die manifestatie en de harde politiereactie brachten maandenlange demonstraties teweeg.

Vorig jaar werd het drietal om hun betrokkenheid veroordeeld tot werkstraffen en een celstraf van drie weken. Maar deze straf vond het hof te mild.

Joshua Wong, het gezicht van de grootste protestactie in de geschiedenis van Hongkong, moet zes maanden de cel in. De twee anderen, Alex Chow en Nathan Law, kregen celstraffen van zeven en acht maanden. De drie moeten direct de cel in.

Voorafgaand aan de uitspraak sprak Wong de media toe. Hij beloofde te blijven strijden voor vrijheid en democratie. Toen hij werd afgevoerd door de politie, stak hij zijn vuist in de lucht.

Door de veroordelingen kan het drietal vijf jaar lang niet meer deelnemen aan verkiezingen in Hongkong.

In augustus 2014 maakte China bekend dat de inwoners van Hongkong in 2017 voor het eerst zelf hun leider mochten kiezen, maar alleen uit een kandidatenlijst die door Peking was goedgekeurd.

Hongkongers waren woedend en gingen de straat op. De demonstraties begonnen in september 2014 en zouden 79 dagen duren. De protestbeweging eiste politieke hervormingen en meer democratie.

Ze hielden het financiële hart van Hongkong bezet om vrije verkiezingen af te dwingen. Drie maanden later maakte de politie daar een eind aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl