Joshua Wong, Nathan Law en Alex Chow
NOS Nieuws

Milde straffen voor leiders protestbeweging Hongkong

Een rechtbank in Hongkong heeft twee leiders van de protesten in 2014 voor meer democratie tot werkstraffen veroordeeld. Een derde leider moet drie weken de gevangenis in, maar krijgt daarvoor uitstel, zodat hij een jaar in Londen kan gaan studeren. De straffen zijn milder dan was verwacht. Ze hadden een gevangenisstraf van twee jaar kunnen krijgen.

De drie speelden in 2014 een leidende rol bij de demonstraties voor politieke hervormingen en meer democratie. De regering in China had bepaald dat inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie in 2017 zelf hun leider mogen kiezen, maar dan wel uit een door Peking goedgekeurde kandidatenlijst.

De demonstranten vonden dat er daarom geen sprake was van echte democratie. In september 2014 hielden zij elf weken een plein en straten in het financiële hart van Hongkong bezet om vrije verkiezingen af te dwingen. De politie maakte daar in december 2014 een eind aan.

De nu 19 jaar oude Joshua Wong, die het gezicht van de protestbeweging werd, kreeg een werkstraf van 80 uur, de nu 23 jaar oude Nathan Law een werkstraf van 120 uur. Beiden zijn nu lid van de politieke partij Demosistõ. De derde veroordeelde student, Alex Chow (25), is de voormalige secretaris-generaal van een studentenvakbond.

De drie overwegen om in hoger beroep te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl