NOS Nieuws

Politie breekt protestkamp Hongkong op

  • AFP
    Betogers beloofden met spandoeken dat ze terug zullen komen
  • Christy Choi
  • Christy Choi
  • Richard Frost
  • Tom Grundy

In Hongkong heeft de politie het belangrijkste kamp afgebroken van betogers die meer democratie willen. Het gaat om een barricade in de wijk Admirality, waar het bestuurscentrum en het belangrijkste zakendistrict zijn.

De ontruiming, die uren duurde, verliep rustig. De politie keek toe hoe werklieden de barricades ontmantelden. Veel betogers hadden er al voor gekozen het kamp te verlaten. Agenten arresteerden de demonstranten die het kamp weigerden te verlaten.

'We komen terug'

Het hooggerechtshof van de stad bepaalde deze week dat het kamp mag worden opgebroken, omdat het verkeer erdoor wordt gehinderd. De demonstranten werden daarop officieel gewaarschuwd dat wie zich blijft verzetten wordt gearresteerd.

Leiders van de betoging hebben actievoerders gevraagd tot het laatst te blijven zitten, maar riepen mensen ook op zich niet te verzetten. Er werden spandoeken opgehangen met de tekst 'We komen terug'.

Paraplu

De demonstranten eisen dat China zich houdt aan afspraken over vrije verkiezingen in de stad. Peking wil echter dat alleen kandidaten die vooraf zijn goedgekeurd meedoen aan de verkiezingen. In 2017 kiest de stad voor het eerst een nieuwe leider.

Sinds september wordt er gedemonstreerd in Hongkong. De demonstraties kwamen bekend te staan als de paraplu-protesten, omdat de demonstranten zich met paraplu's beschermden tegen traangas.

De betogers zijn er niet in geslaagd toezeggingen te krijgen. Het lijkt erop dat het bestuur van de stad hoopt dat het protest uiteindelijk zal doodbloeden.

Beelden van de ontruiming in Hongkong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl