Ze weten niet wie er lekte, wel wát er is gelekt

De onderhandelaars bij de kabinetsformatie gaan ervan uit dat de formatieartikelen in het AD allemaal zijn gebaseerd op één stapeltje papier van informateur Zalm, dat maandag in één keer door één bron aan de krant is gegeven. Daardoor is de verrassing over wat er op straat komt te liggen, inmiddels niet meer heel groot, zegt CDA-leider Buma. "Ik ken de stukken en ik weet dus ongeveer wat nog zou kunnen."

Volgens Buma is de sfeer aan de onderhandelingstafel weer goed. Dinsdag was ChristenUnie-leider Segers heel boos over het lekken. Hij zei vanmorgen dat de scherpte van de pijn er nu wel vanaf is. Wel hebben de artikelen in het AD zijn "motivatie om stevig en hard door te praten" alleen maar verscherpt.

Niet in beton

Buma wijst erop dat de artikelen over afspraken in potlood gaan, en niet over afspraken in beton. "Stukken zullen weer vervangen worden door andere stukken. En u zult uiteindelijk merken wat de werkelijkheid is."

Volgens VVD-leider Rutte gaat het om één stuk, dat nog niet is "uitonderhandeld". Met andere woorden: er kan nog van alles aan veranderen. "Het is een stuk van de informateur." Hij zegt dat hij niet actief op zoek gaat naar de schuldige. "Volgens mij gaan we dit zo laten. Natuurlijk is het vervelend, maar de dader ligt meestal op het kerkhof, Ik kan echt niet traceren wie dat is."

NOS-verslaggever Joost Vullings denkt dat de afspraken waar het AD deze week over schreef, niet allemaal even veel voorstellen. "Het plannetje van gisteren over het Wilhelmus was niet meer dan een discussievoorzet van informateur Zalm."

Bezwaard gemoed

Het AD meldde vanmorgen dat de vier partijen voorlopig hebben afgesproken om geen beslissingen te nemen over meervoudig ouderschap. Ze willen volgens het AD wel nieuw onderzoek naar de kwestie laten doen.

Dinsdag meldde de krant dat de vier onderhandelende partijen een compromis hebben bereikt over de medisch-etische kwesties, waarover D66 en ChristenUnie principieel van mening verschillen. Segers was daar boos over. Hij zei toen dat hij met een bezwaard gemoed naar binnen ging. Op de vraag of dit het einde van de onderhandelingen kon betekenen, antwoordde hij: "Ik weet het niet, ik weet het niet."

Vullings denkt dat er misschien nog wel één of twee artikelen over de gelekte stukken in de krant zullen komen. Maar hij denkt dat die geen groot nieuws meer zullen bevatten. Pecthtold denkt dat "het nu wel klaar is".

Segers: 'De scherpte gaat er wat af'

STER reclame