Defensie

Nederland mag als enige land in Europa alle reservedelen voor alle JSF-gevechtsvliegtuigen gaan opslaan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft besloten dat de Koninklijke Luchtmacht de opslag, verzending en het beheer van reservedelen van ruim 400 gevechtsvliegtuigen gaat verzorgen. Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) wordt de centrale opslagplaats.

"Prachtig nieuws voor Nederland, en een compliment ook aan de Nederlandse industrie", zegt minister Hennis van Defensie. "Het is illustratief voor de samenwerking tussen overheid en industrie en de kwaliteit van onze bedrijven."

Werkgelegenheid

Zo'n 70 Nederlandse bedrijven profiteren van de komst van het Nederlandse distributiecentrum. "Dit is goed voor onze werkgelegenheid en levert naar verwachting enkele honderden miljoenen aan extra omzet voor onze logistiek en distributiesector op", zegt minister Kamp van Economische Zaken.

Vanaf het LCW kunnen de onderdelen snel worden verpakt en verstuurd naar andere Europese landen. Ook de douaneafhandeling en exportvergunningen worden daar geregeld. Het LCW krijgt ook een vooruitgeschoven post op Schiphol, omdat het vervoer ook via de lucht zal gaan.

De Nederlandse regering besloot in 2013 om de F-16 te vervangen door de F-35. "Na jaren van politieke discussie zien we nu dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt", aldus Hennis.

STER reclame