De eerste Nederlandse JSF kwam in mei aan in Nederland
NOS NieuwsAangepast

Trump vindt JSF-project 'uit de hand gelopen' en wil bezuinigen

Donald Trump wil als president veel minder geld uittrekken voor de ontwikkeling en productie van de F-35, in de volksmond bekend als de Joint Strike Fighter. Op Twitter zegt hij dat de kosten voor het gevechtsvliegtuig uit de hand lopen en dat er miljarden kunnen worden bespaard.

In zijn tweet refereert Trump aan de tijd na 20 januari, als hij is geïnaugureerd. Volgens de gekozen president kan ook op andere projecten fors worden bespaard, maar concrete voorbeelden noemt hij niet.

De Lockheed F-35 Lightning II, zoals de straaljager officieel heet, wordt ontwikkeld door negen westerse landen, waaronder de VS en Groot-Brittannië. Ook Nederland doet mee. Drie andere landen hebben toestellen besteld.

De Verenigde Staten zijn verreweg de grootste afnemer: de luchtmacht wil ruim 2400 toestellen hebben. Daarmee zou 400 miljard dollar zijn gemoeid, twee keer zo veel als was begroot. Nederland heeft 37 toestellen besteld; de kosten daarvan lopen op tot ruim 5 miljard euro.

Reacties

Het is zeer de vraag in hoeverre Trump nog iets kan doen aan de miljardenuitgaven voor de F-35. De Republikeinse senator John McCain zegt dat het onmogelijk is om bestellingen te annuleren, omdat er al toestellen worden geleverd. Hij is het wel met Trump eens dat de kosten uit de hand lopen.

Fabrikant Lockheed Martin zegt dat er al van alles wordt gedaan om de kosten van het JSF-programma te drukken. Ook zou de prijs per toestel dalen als de productie over een aantal jaar echt op gang is gekomen.

Air Force One

Trump richtte vorige week al zijn pijlen op de ontwikkeling van een ander vliegtuig: een nieuwe Air Force One, voor hemzelf of zijn opvolger. Hij noemde de prijs van het nieuwe presidentiële vliegtuig belachelijk en wil af van het contract dat de overheid met Boeing heeft gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl