De Air Force One
NOS NieuwsAangepast

Trump: weg met 'belachelijk dure' nieuwe Air Force One

Donald Trump wil de bestelling van een nieuw presidentieel vliegtuig bij Boeing annuleren. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant kreeg eerder de opdracht om twee vervangers te bouwen van de huidige Air Force One, maar de nieuwe president vindt de order te duur en wil ervan af.

Trump zegt op Twitter dat de kosten voor het project "uit de hand lopen". Volgens hem gaan de twee Boeings 747-8 zo'n 4 miljard dollar kosten.

In een korte verklaring op televisie noemde Trump de prijs "belachelijk". "We willen dat Boeing veel geld verdient, maar niet zo veel", zei hij.

Trump vindt nieuw dienstvliegtuig voor presidenten te duur

Het Witte Huis heeft geen idee hoe Trump komt aan het bedrag van 4 miljard dollar. Een woordvoerder zegt dat het bedrag "niet overeen lijkt te komen met de financiële overeenkomst" die de Amerikaanse overheid met Boeing heeft gesloten.

De luchtmacht en Boeing hebben zelf niets naar buiten gebracht over de kosten van de nieuwe Air Force One. Persbureau Reuters meldt dat er in de begroting van Defensie 2,9 miljard voor opzij is gezet.

Boeing zegt dat het tot nu toe alleen 170 miljoen heeft gekregen voor haalbaarheidsstudies. Het bedrijf benadrukt dat er unieke eisen worden gesteld aan de Air Force One. Volgens een woordvoerder wil Boeing uiteindelijk "het beste vliegtuig voor de president en de beste deal voor de belastingbetaler".

'Reactie op kritiek Boeing'

Sommige Amerikaanse media zien een mogelijk verband tussen Trumps tweet en de kritiek op zijn buitenlandbeleid door de vliegtuigfabrikant. De president-elect viel eerder deze week China aan op de economische politiek van het land. China wordt gezien als de belangrijkste klant van Boeing buiten de VS.

De directeur van Boeing liet zich in de Chicago Tribune kritisch uit over Trumps aanval. Zo'n 20 minuten na de publicatie kwam Trump met zijn beschuldiging over de torenhoge kosten voor de nieuwe vliegtuigen.

Duikvlucht

De aandelenkoers van Boeing stortte even in na de tweet van Trump, maar herstelde zich snel. Rond 19.00 uur Nederlandse tijd was de koers gelijk aan de slotstand van gisteren.

Boeing sleepte de prestigieuze order voor de regeringstoestellen vorig jaar in de wacht. De twee vliegtuigen die nu dienst doen als Air Force One, zijn eind jaren 80 gebouwd en zijn toe aan vervanging.

De 747-8 is de laatste versie van Boeings jumbojet en veel zuiniger en stiller dan de 747-200 die nu wordt gebruikt. Ook heeft het toestel een groter bereik.

Eigen Boeing

Trump vliegt zelf al jaren in zijn eigen Boeing. Dat toestel, van het type 757, is een stuk kleiner dan de Air Force One.

Sowieso zal Trump waarschijnlijk weinig plezier hebben van het nieuwe presidentiële vliegtuig. De toestellen worden naar verwachting rond 2024 geleverd. Als Trump een tweede termijn als president haalt, kan hij er alleen het laatste jaar in vliegen.

De Boeing 757 van Donald Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl