Air Force One brengt de president overal naartoe

President krijgt nieuwe Air Force One

De opvolger van president Obama krijgt een nieuw presidentieel vliegtuig. De Amerikaanse luchtmacht heeft Boeing de opdracht gegeven om twee vervangers voor de Air Force One te bouwen.

De nieuwe Air Force One wordt een Boeing 747-8. Die lijkt op het huidige presidentiële toestel, maar is iets langer en heeft ook een langer bovendek.

Obama vliegt nu nog in een speciale Boeing 747-200. Daarvan heeft hij er twee. De toestellen zijn bijna dertig jaar oud en gaan in 2018, als de nieuwe Boeings klaar zijn, waarschijnlijk naar een museum.

'Bekend symbool'

De luchtmacht erkent dat de keuze voor het Amerikaanse Boeing niet erg verrassend is. Airbus was de enige andere vliegtuigbouwer die een groot toestel met vier motoren kon leveren, maar de Europese vliegtuigbouwer had niet ingetekend voor de opdracht.

Volgens de luchtmacht is de Air Force One "een van de bekendste symbolen van de Verenigde Staten". Het toestel is uitgerust met vergaderzalen, een operatiekamer en een privévertrek voor de president en zijn vrouw. Ook hangt het vol met bijzondere apparatuur, zodat het als vliegend commandocentrum kan dienen.

Marine One

De presidentiële Boeings heten alleen Air Force One als president Obama aan boord is. Anders krijgen ze een gewoon vluchtnummer toegewezen. Datzelfde geldt voor de presidentiële helikopter (Marine One). Als de vicepresident meevliegt, heet de Boeing Air Force Two.

Voor Boeing is de opdracht van de luchtmacht een welkome opsteker. Het gaat niet erg goed met de 747-8. Boeing meldde onlangs dat het nog maar zestien van zulke toestellen per jaar gaat produceren.

  • The White House / Pete Souza
    Het presidentiële vliegtuig is van alle gemakken voorzien
  • AFP
    De president beschikt er over een vergaderzaal...
  • The White House / Pete Souza
    ...en heeft aan boord zijn eigen kantoor
  • The White House / Pete Souza
    De huidige Air Force One vliegt de president sinds 1990 over de wereld
  • ANP
    Vorig jaar was Obama in Amsterdam. Hier staat het toestel op Schiphol
  • ANP
    Obama was in Nederland voor de NSS-top in Den Haag
  • The White House / Pete Souza
    Een exclusief kijkje in de cockpit
  • EPA
    In 2018 gaat dit toestel waarschijnlijk naar een museum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl