NOS NieuwsAangepast

JSF-bouwer belooft lagere kosten na tweet Trump

Vliegtuigbouwer Lockheed Martin belooft de productiekosten van het gevechtsvliegtuig F-35, ook bekend als de Joint Strike Fighter, omlaag te brengen. Dat zei topvrouw Marillyn Hewson na een gesprek met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, die het project te duur vindt.

"De boodschap van Trump was luid en duidelijk", zei Hewson. "Ik heb hem toegezegd de kosten fors te verlagen."

Donderdag zei Trump vanwege de dure JSF op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. "Uitgaande van de enorme kostenoverschrijdingen van de Lockheed Martin F-35, heb ik Boeing gevraagd te berekenen wat de vergelijkbare F-18 Super Hornet kost", zei hij op Twitter.

Volgens militair deskundigen zijn de F-35 en de F-18 nauwelijks met elkaar te vergelijken. De JSF is uitgerust met geavanceerde stealth-technologie, waarmee vliegtuigen nauwelijks te zien zijn op de radar. De F-18 behoort tot een oudere generatie gevechtsvliegtuigen.

Gevolgen voor Nederland

Het is nog niet bekend wat de toezegging van Lockheed Martin betekent voor Nederland, dat ook meedoet aan het JSF-project. Maar als de kosten omlaag gaan, pakt dat ook gunstig uit voor Nederland, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

"Lockheed Martin probeert de kosten al langer te drukken. Het is even afwachten wat er precies achter de uitspraken van de fabrikant zit en wat de gevolgen zijn. Maar als de kosten van het programma dalen, is dat ook positief voor ons."

De Nederlandse regering heeft 37 toestellen gekocht. De eerste JSF's komen in 2019 naar Leeuwarden. Het project kostte ruim 5 miljard. Vorige maand kende de VS een deel van het onderhoudscontract van de JSF toe aan twee Nederlandse bedrijven.

Eerder deze week bedong Trump bij Boeing al lagere kosten voor de bouw van de nieuwe Air Force One, het Amerikaanse presidentsvliegtuig. Ook toen had Trump op Twitter gezegd dat de kosten "uit de hand liepen" en gedreigd de order te annuleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl