De val van Usain Bolt op de 4x100 meter typeert het dramatische WK atletiek voor Jamaica
NOS SportAangepast

WK atletiek verliep desastreus voor Jamaica

Jarenlang kon je het voorafgaand aan een groot atletiektoernooi bijna blindelings invullen: Jamaica eindigt in de dubbele cijfers wat betreft de medailles. Zo niet bij de afgelopen WK atletiek. De Jamaicaanse oogst: slechts vier medailles.

Wat dat betreft was de dramatische val van Usain Bolt op de 4x100 meter typerend. Want met Bolt, maar ook bijvoorbeeld Yohan Blake, Shelly-Ann Fraser-Pryce en Elaine Thompson was het de laatste jaren vaker wél dan geen bingo voor het Caribische eiland.

De WK-prestaties van de Jamaicaanse atletiekploeg sinds 2008

Het magere resultaat van vier medailles voor Jamaica steekt schril af bij de vorige WK's en Olympische Spelen. Sterker, het is de laagste opbrengst sinds de Zomerspelen van 1988 (2 medailles). En toch staat NOS-analist Gregory Sedoc er niet gek van te kijken.

"Dit kan gebeuren bij atletiek. Als land ben je vaak afhankelijk van twee of drie toppers, die meerdere medailles halen. Als dat dan niet lukt, ziet het er direct een stuk minder uit. Als Nederland het zonder Dafne Schippers of Sifan Hassan moet doen, scheelt dat ook medailles", zegt Sedoc.

Dat benadrukt ook atletiekcommentator Léon Haan. "Neem Usain Bolt bijvoorbeeld. Hij was normaal al goed voor drie keer goud (100 meter, 200 meter en 4x100 meter), wat exceptioneel is. Maar op de 200 meter deed hij al niet meer mee en op de 4x100 raakte hij geblesseerd."

Omar McLeod was dit WK de positieve uitzondering voor Jamaica met zijn gouden medaille op de 110 meter horden

Ook de omstandigheden in Londen waren wellicht niet in het voordeel van de Jamaicanen, die liever in warmere omstandigheden lopen. "Het heeft mogelijk met de kou te maken en dit WK duurde tien dagen in plaats van zeven", aldus Sedoc. "Dat maakt het extra zwaar."

Over de toekomst van Jamaica als sprintnatie is volgens Sedoc geen zinnig woord te zeggen. "Voor hetzelfde geld pakken ze over twee jaar 20 medailles. Daar is geen peil op te trekken..."

Elaine Thompson stelde teleur in Londen met een vijfde plaats op de 100 meter

"Er komt nu een nieuwe generatie aan", vertelt Haan. "Het is te vroeg om te concluderen dat de topatleten uit Jamaica hun beste tijd hebben gehad."

Dat vindt ook Sedoc: "Een goede lichting, blessures, weersomstandigheden, concurrentie die net even beter is... Allemaal factoren waar je mee te maken hebt. Als je alleen naar medailles kijkt, geeft dat een vertekend beeld van de werkelijke prestaties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl