Aanhangers van Odinga gaan in Nairobi de straat op
NOS NieuwsAangepast

'Tientallen doden bij demonstraties Kenia'

Bij demonstraties tegen de verkiezingsoverwinning van de Keniaanse president Kenyatta zijn meerdere doden gevallen. Hoeveel is nog onduidelijk, de berichten erover lopen uiteen.

Oppositieleider Muthama spreekt van meer dan honderd doden, onder wie tien kinderen, maar die getallen zijn niet bevestigd. De Keniaanse mensenrechtenorganisatie KNHCR houdt het op 24 doden, een aantal dat correspondent Koert Lindijer 'geloofwaardig' noemt. Volgens de KNCHR zijn zeventien slachtoffers gedood in de hoofdstad Nairobi. De organisatie baseert zich op berichten van nabestaanden en andere burgers.

De KNHCR roept de politie op om niet met scherp te schieten op burgers.

  • Reuters
    Een demonstrant wijst naar de camera
  • Reuters
    Een huilende vrouw achter politie-agenten tijdens de protesten in Nairobi
  • Reuters
    Demonstranten rennen weg van de politie
  • Reuters
    Mensen vervoeren een gewonde demonstrant
  • Reuters
    Een demonstrant in Nairobi

Gisteravond riep de kiescommissie huidig president Kenyatta uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Sindsdien is het onrustig in het land.

Aanhangers van verliezend presidentskandidaat Odinga vinden dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Odinga zei meteen na de uitslag al dat de computers van de kiescommissie zijn gehackt. Hackers zouden servers van de commissie zijn binnengedrongen en stemmen hebben vervalst.

Onenigheid over de verkiezingsuitslag leidde tien jaar geleden tot een golf van geweld in Kenia. In 2007 kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Honderdduizenden Kenianen sloegen op de vlucht.

Onrust in Kenia na verkiezingsuitslag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl