De Keniaanse kiescommissie aan het werk op woensdag
NOS NieuwsAangepast

Kenia's digitale stembusgang neemt wantrouwen niet weg

Gisteravond heeft de kiescommissie in Kenia de huidige president Kenyatta uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Het betekent niet dat de verliezers zich daar zomaar bij neerleggen.

"Overwinningsgejubel enerzijds, traangas en kogels anderzijds", zegt correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal over de situatie in Kenia. Bij demonstraties tegen de verkiezingswinst van Kenyatta zijn al meerdere doden gevallen.

Oppositiekandidaat Odinga claimt dat de computers van de kiescommissie zijn gehackt. Hackers zouden servers van de commissie zijn binnengedrongen en stemmen hebben vervalst. Kenianen moesten stemmen op papier, maar de registratie verliep via computers. "Een traag proces dat wel 10 minuten per persoon duurde, en met 19 miljoen stemgerechtigden een boel werk", zegt Lindijer. "Alle papieren stemmen moesten bovendien weer worden gedigitaliseerd."

Odinga heeft van een bron binnen de kiescommissie andere verkiezingsuitslagen gekregen. Volgens die uitslagen is hij de winnaar. De bron wordt door de oppositie geheimgehouden uit angst voor vervolging. In de aanloop naar de verkiezingen is een ICT-expert van de kiescommissie vermoord en zijn drie andere experts het land uitgezet.

"Er zijn inderdaad pogingen gedaan om in de stemcomputers te komen", weet Lindijer. "Een van die hacks is mislukt, omdat ze probeerden het wachtwoord van de vermoorde ICT-expert in te vullen. Maar dat was al aangepast."

De bewijzen van de oppositie noemt Lindijer tot dusverre niet overtuigend. "De oppositie heeft na eerder gesjoemel met de uitslagen het wantrouwen weg willen nemen door de stembusgang te digitaliseren. Dat gaat niet, je kan wantrouwen niet weg-digitaliseren."

"De Kenianen begrijpen het ook allemaal niet precies, het is heel technisch. Ze luisteren naar hun leiders. Als die zeggen dat er is gesjoemeld, dan geloven ze dat."

Alle Kenianen profiteren uiteindelijk van een sterke democratie.

EU-waarnemers

De Keniaanse oppositie wil nu toegang tot de servers van de kiescommissie om het hacken te kunnen bewijzen. Die toegang is geweigerd door de kiescommissie. "Waarom ze dat weigeren is onduidelijk", zegt Lindijer.

Volgens een waarnemersmissie van de Europese Unie moeten de Kenianen de verkiezingsuitslag accepteren. "Als er twijfels zijn over de officiële resultaten dan moeten de lokale instanties zich daarover buigen. Die kunnen wij controleren. Alle Kenianen profiteren uiteindelijk van een sterke democratie."

Stembiljetten voor de Keniaanse verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl