Kiescommissie Kenia roept president Kenyatta uit tot winnaar

Aangepast
Aanhangers van president Kenyatta vieren diens verkiezingszege AFP

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen dinsdag. De kiescommissie in Nairobi heeft bekendgemaakt dat Kenyatta ruim 54 procent van de kiezers achter zich heeft gekregen.

Tijdens het tellen van de stemmen werd al snel duidelijk dat Kenyatta een voorsprong had op zijn opponent Raila Odinga. Die kreeg bijna 45 procent van de stemmen.

Fraude

De oppositie bleef weg bij de bekendmaking. Ze vinden dat de kiescommissie niet transparant te werk is gegaan. Leden van de oppositie verklaarden al kort na de stembusgang dat er verkiezingsfraude was gepleegd en dat hun leider Odinga had gewonnen. De spanning in delen van het Afrikaanse land is de afgelopen dagen hoog opgelopen.

In zijn overwinningsspeech riep Kenyatta de bevolking op om de uitslag te respecteren en de vrede te bewaren. "Zoek uw buurman op, schudt hem de hand en zeg dat hij, ongeacht het verkiezingsresultaat, nog steeds uw broer is." Kenyatta vroeg Odinga om met hem samen te werken aan de toekomst van Kenia.

Protesten

Maar direct na de bekendmaking van de uitslag braken ongeregeldheden uit in de westelijke stad Kisumu, een bolwerk van Odinga's oppositiepartij, en in een arme wijk in de hoofdstad Nairobi.

Met traangas probeerde de oproerpolitie boze demonstranten te verspreiden. Ooggetuigen melden dat er ook schoten gelost worden.

Fran Blandy
@franblandy
Reports of riots/protests/gunshots in Odinga strongholds. Businesses appearing to belong to Kikuyu being attacked in Kibera. @AFP reporters
11 maanden geleden

Van de 19 miljoen stemgerechtigde Kenianen heeft bijna 80 procent daadwerkelijk gestemd. De voorzitter van de kiescommissie benadrukte dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn verlopen.

Onenigheid over de verkiezingsuitslag leidde in 2007 tot bloedige rellen in Kenia, waarbij meer dan 1100 mensen omkwamen en honderdduizenden op de vlucht sloegen. Voor een herhaling van dat scenario wordt gevreesd.

STER Reclame