Nadine Visser na de halve finale van de 100 meter horden
NOS SportAangepast

Visser schrijft historie, geen WK-finale voor Bakker, Verstegen en Douma

Nadine Visser heeft als eerste Nederlandse atlete ooit de WK-finale van de 100 meter horden gehaald. Visser werd in haar race in de halve finales weliswaar derde, maar behoorde met 12,83 tot de snelste 'verliezers'. Sharona Bakker werd uitgeschakeld in de halve finales.

Ook Sanne Verstegen en Richard Douma kwamen in Londen niet verder dan de halve eindstrijd. Op de 800 meter eindigde Verstegen als zevende in haar race, Douma finishte op de 1.500 meter als laatste.

Primeur voor Visser

Visser liep een zware halve finale met onder anderen Sally Pearson, olympisch kampioene van 2012, als tegenstander. Dat was misschien wel haar geluk. In het kielzog van de Australische kon Visser mee en bleef uiteindelijk maar 0,04 boven haar persoonlijk record.

Visser naar hordenfinale, Bakker niet

Visser, die in Londen als zevende was geëindigd op de zevenkamp, kende in de halve finales een langzame start, maar het tweede gedeelte van haar race was snel waardoor ze uiteindelijk als derde over de finish kwam in 12,83.

"Voor mijn gevoel was iedereen veel sneller weg bij de start dan ik", vertelde Visser na afloop. "Gelukkig kwam ik sterk terug, ik ben zo blij dat ik het heb gehaald. Daarom was ik best emotioneel, ik heb heel veel zin om te laten zien wat ik kan."

Bakker struikelde bijna bij haar start en eindigde als laatste in haar race in 13,29. "Dat eerste gedeelte liep niet echt lekker, maar het was alles of niets", aldus Bakker. "Ik probeerde nog terug te komen, maar tegen dit soort meiden is één foutje al te veel."

Titelverdedigster Danielle Williams (Jamaica) werd verrassend uitgeschakeld in de halve finales. De finale van de 100 meter horden staat zaterdagavond (21.05 uur) op het programma.

Geen WK-finale voor Verstegen

Sanne Verstegen wist zich niet te kwalificeren voor de eindstrijd op de 800 meter. In Londen eindigde de WK-debutante in haar halve finale als zevende in 2.00,92 en dat betekende directe uitschakeling.

Verstegen weerde zich goed. Ze startte vanuit baan negen en liep na de eerste bocht goed naar binnen. Halverwege lag ze derde, maar toen de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya met nog 200 meter voor de boeg gas gaf, werd Verstegen aan alle kanten gepasseerd.

"Ik heb gelopen zoals ik wilde, maar er zat vandaag niet meer in", aldus Verstegen na haar race. "Nu moet ik gewoon accepteren dat ik nog niet goed genoeg ben. Na 500 meter ging het licht uit. Helaas."

Douma redt het niet op 1.500 meter

Ook Richard Douma kwam niet verder dan de halve finales. Hij finishte in zijn race op de 1.500 meter als laatste in 3.47,74 en was daarmee uitgeschakeld voor de eindstrijd in Londen.

Het was voor Douma overigens niet vanzelfsprekend dat hij de halve finales zou lopen in Londen. In de series donderdagavond was hij hard op weg, maar op dertig meter voor de finish stapte hij op de hak van de Oegandees Ronald Musagala en kwam ten val.

Na afloop tekende de Atletiekunie protest aan en dat werd goedgekeurd waardoor Douma alsnog de halve finales mocht lopen. Daarin was zijn start veelbelovend. Douma meldde zich vooraan en leek bij de beste vijf te kunnen finishen, maar ineens was de tank leeg.

"De benen draaiden stroef en niet zoals ik wilde", vertelde Douma na zijn race. "Het tempo lag niet zo hoog, dus dit was echt slecht. Dit is balen en niet wat ik had gehoopt, maar ja: dat is topsport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl