Susan Krumins na de series van de 5.000 meter
NOS SportAangepast

Hassan, Krumins en Verstegen verder, mazzel voor struikelende Douma

De finale van de 5.000 meter bij de WK atletiek telt zondag twee Nederlandse atletes: Sifan Hassan en Susan Krumins. Hassan werd in haar serie tweede, Krumins in de andere serie vierde.

Sanne Verstegen plaatste zich in Londen op basis van haar tijd voor de halve finales van de 800 meter. Richard Douma struikelde in de series van de 1.500 meter, maar na protest van de Atletiekunie werd hij toch toegelaten tot de halve finales.

Hassan en Krumins simpel door in Londen

Hassan baalde ontzettend van de finale van de 1.500 meter waarin ze vijfde werd. Ze pakte het op de 5.000 meter anders aan. Ze begon aan kop, liet de afstand nemende Molly Huddle rustig gaan, denderde die Amerikaanse in slotronde voorbij en kwam na 14.59,34 als tweede over de streep.

Hassan en Krumins naar finale 5.000 meter

Ook Krumins (voorheen Kuijken) liep uitstekend in haar serie en finishte als vierde in een tijd van 14.57,33. Eerder op de WK verraste ze al met een knappe vijfde plaats op de 10.000 meter.

Stress in series

In aanloop naar de WK bracht ze haar persoonlijk record op 14.53,35. Krumins kwam daar in Londen niet echt bij in de buurt, maar de manier waarop ze liep was wel indrukwekkend. In de slotfase, toen de Afrikaanse atletes het tempo omhoog schroefden, kon ze makkelijk mee.

"Die series geven me veel meer stress dan de finale", vertelde Krumins na haar heat. "Je weet niet hoe hard je moet lopen, maar ik wist dat ik een goede finish had. Deze uitslag geeft me een lekker gevoel en veel zelfvertrouwen voor de finale."

Ook Hassan hield een goed gevoel over aan haar optreden in de series. "Ik was best wel bang en zenuwachtig voor de race, want ik heb niet zo veel ervaring op deze afstand", vertelde Hassan. "Gelukkig ging het uiteindelijk best wel makkelijk. Het voelde goed tijdens het lopen."

Hassan blikte ook nog even terug op haar teleurstellende finale op de 1.500 meter. "Dat was echt heel zwaar. Dat gevoel heb ik nooit gehad. Ik was in een hele goede vorm, maar ik heb een medaille verloren. Dat zal ik nooit vergeten."

Ook Verstegen verder in Londen

Sanne Verstegen bereikte de halve finales van de 800 meter op basis van haar tijd. De 31-jarige atlete ging als een van de 'verliezers' door dankzij haar 2.01,50.

Verstegen had de pech en het geluk dat ze in een van de snelste series liep. Ze kwam daardoor niet verder dan de vierde plaats. En dus moest Verstegen na haar race wachten.

"Erg spannend nu, want ik heb het niet zelf in de hand", sprak ze kort na haar optreden. "Dat is mijn eigen schuld, want ik moet wachten wat de rest doet. Ik had vooral verwacht dat mijn eindsprint beter was, maar het zat er niet in. Hopelijk, als ik de kans krijg, gaat het morgen beter."

Toen de andere vijf series waren geweest, bleek haar tijd uiteindelijk ruimschoots snel genoeg. De halve finales van de 800 meter worden vrijdagavond gelopen.

Mazzel voor struikelende Douma

Richard Douma leek hard op weg naar de halve finales van de 1.500 meter, maar op dertig meter voor de finish stapte hij op de hak van de Oegandees Ronald Musagala en kwam ten val.

Douma krabbelde wel weer overeind, maar ging als laatste over de streep. Na afloop tekende de Atletiekunie protest aan en dat werd goedgekeurd waardoor Douma alsnog mee mag doen in de halve finales.

"Shit, zeg! Ik trapte op de hak van die jongen en toen viel ik", vertelde Douma na afloop toen hij nog niet wist dat het protest werd goedgekeurd. "Anders zat ik bij de beste zes. Ik voelde me zo goed."

"Het was heel krap, maar het was wel mijn eigen fout. Ik houd ook wel van een beetje duwen, maar ik had me voorgesteld om de finale te halen. Wat is dit ontzettend jammer!"