Bij een inval bij een bedrijf in Lunteren werd een schoonmaakmiddel van het bedrijf van Nick Hermens in beslag genomen
NOS Nieuws

Derde verdachte eierschandaal zegt anonieme tipgever NVWA te zijn

De derde Nederlander die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van betrokkenheid bij het eierschandaal, beweert de NVWA vorig jaar juist te hebben getipt over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. Woensdag werd bekend dat de toezichthouder was getipt, waarna de Tweede Kamer opheldering eiste van het kabinet.

"Die anonieme tipgever, dat ben ik", heeft verdachte Nick Hermens tegen De Telegraaf en EenVandaag gezegd. Hij wil graag met zijn volledige naam genoemd worden. "In die tip heb ik aangegeven dat ik wist van de levering van fipronil aan Chickfriend."

Hermens was tot een paar jaar geleden de compagnon van Patrick R., de eigenaar van het Belgische Poultry-Vision. Dat bedrijf heeft het luizenbestrijdingsmiddel fipronil geleverd aan Chickfriend in Barneveld. Hermens en R. gingen met ruzie uit elkaar, maar Hermens kon nog de e-mails van R. lezen. Daaruit maakte hij op dat R. fipronil verkocht aan Chickfriend.

'Tip goed onderzocht'

Volgens het kabinet ging de tip van november alleen over het gebruik van fipronil bij het ontsmetten van de stallen. Er was geen aanleiding om te denken dat het giftige middel ook in de eieren terecht kon komen, schreven minister Schippers en staatssecretaris Van Dam gisteren aan de Kamer. Er was dus geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

Het hoofd van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Rob van Lint, zei woensdag nog dat de tip goed is onderzocht door zijn instantie. Hoe dat precies in zijn werk is gegaan, wilde hij niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl