De zeven bedrijven waar fipronil in eieren werd aangetroffen werden allemaal behandeld tegen bloedluis door het bedrijf Chickfriend
NOS Nieuws

'Eieren van fipronil-bedrijven tot in Hongkong verkocht'

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Met fipronil besmette eieren kunnen tot in Hongkong zijn verkocht, zegt de Europese Commissie. De Commissie heeft onderzocht waar de eieren van met fipronil besmette bedrijven zijn verkocht.

In vier Europese landen zijn bedrijven besmet: België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Eieren van die bedrijven zijn in elf andere EU-landen verkocht en ook in Zwitserland en Hongkong. Maar het staat niet vast of die eieren ook daadwerkelijk allemaal fipronil bevatten.

Eind september spreken de EU-ministers van Landbouw in Brussel over de fipronil-affaire. Volgens de Commissie is dat bewust zo laat gepland. "We willen de feiten op een rij hebben, voordat we gaan spreken over welke lessen we hieruit moeten trekken."

We willen niet meedoen aan zwartepieten.

Europese Commissie

Een van de lessen zou kunnen zijn dat landen elkaar eerder moeten waarschuwen. "Zodra een land weet dat er een gevaar is voor de volksgezondheid, moet het andere Europese landen waarschuwen. Dat geeft andere landen de kans om extra op te letten."

Deze week ruzieden Nederland en België over wie wie had moeten waarschuwen. Eerst werd gezegd dat België de zaak een maand lang geheim hield, maar woensdag sloeg de Belgische minister van Landbouw Ducarme terug. Hij zegt dat Nederland al in november wist dat er fipronil werd gebruikt in kippenschuren, maar de buurlanden niet informeerde.

Grote vraag is nu of Nederland en België fouten hebben gemaakt. Daarover wil de Commissie nog geen oordeel vellen. "We zijn aan het onderzoeken wanneer bepaalde landen wisten van fipronil en wanneer ze hadden moeten waarschuwen. We willen niet meedoen aan het zwartepieten."

Vergoeding boeren

De Europese Commissie wil nog niet zeggen of de eigenaren van getroffen bedrijven een vergoeding uit Brussel kunnen krijgen. Eerst moet de affaire achter de rug zijn, pas daarna wordt daar naar gekeken. Gisteren zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) dat zo'n vergoeding er vanuit Nederland niet komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl