ANP

In verschillende Europese landen hebben toezichthouders eieren met fipronil ontdekt. In Denemarken, Oostenrijk en Roemenië zijn eieren met het bestrijdingsmiddel verkocht.

In totaal zijn er nu tien landen waar besmette eieren zijn gevonden. Eerder werden al fipronil-eieren ontdekt in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië.

In Denemarken gaat het om 20.000 kilo eieren, afkomstig uit Nederland. Volgens de Deense voedsel- en warenautoriteit NVFA zijn de eieren verkocht aan horeca, zoals cafetaria's, cafés en cateringbedrijven.

Terugroepactie

In Oostenrijk zou het gaan om honderden kilo's gekookte en gepelde eieren die aan restaurants zijn verkocht. Twee groothandels die de eieren hebben verkocht, zijn een terugroepactie begonnen.

Het eerste Oost-Europese land waar de eieren met het bestrijdingsmiddel zijn gevonden is Roemenië. Daar zou het gaan om ongeveer 1000 kilo eigeel dat via Duitsland in het land is terechtgekomen. Volgens de autoriteiten zijn er geen besmette eieren of eigeel op de markt gekomen.

In Nederland en België zijn vandaag invallen gedaan vanwege het eierschandaal. Daarbij zijn twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend aangehouden. Hun woningen zijn doorzocht. In het onderzoek zijn in België nog 26 verdachten in beeld.

STER reclame