Hoe goed kunnen de Noord-Koreanen mikken?

Aangepast
AFP

30 tot 40 kilometer van de kust van Guam zouden de raketten moeten inslaan die Noord-Korea dreigt af te vuren. Het roept de vraag op: hoe nauwkeurig zijn die raketaanvallen eigenlijk?

Precies weten doet niemand dat, maar de Noord-Koreaanse raketten kunnen wel steeds verder en zijn steeds accurater. "Dat hebben we de afgelopen maanden gezien", zegt Joris Melkert, docent Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. "De raketten kunnen doelen in de VS raken en misschien zelfs in Europa, maar er is nooit iets openbaar gemaakt over de nauwkeurigheid."

Volgens Melkert moeten we de capaciteiten van het communistische leger in ieder geval serieus nemen. "De twee intercontinentale raketten die het land afgelopen maand een paar duizend kilometer de ruimte inschoot, zijn wel een beetje in de buurt van het land neergekomen en niet duizenden kilometers verderop."

Sico van der Meer, Clingendael-deskundige op het gebied van atoomwapens en Noord-Korea, heeft zijn twijfels bij de precisie van de Noord-Koreaanse raketten. "30 kilometer is voor zo'n raket maar een heel klein beetje. Als er een 30 kilometer te ver vliegt, heb je een groot probleem."

Dit jaar mislukt nog maar een op de drie lanceringen. Als je het mij vraagt, is dat levensgevaarlijk.

Joris Melkert

Uit de statistieken blijkt ook dat de betrouwbaarheid van de Noord-Koreaanse raketten steeds hoger wordt. "In 2006 mislukte de helft van de lanceringen. Nu mislukt nog maar een op de drie. Als je het mij vraagt, is dat levensgevaarlijk."

Dat de Noord-Koreanen de kustwateren voor Guam precies kunnen raken kan grootspraak zijn, maar het zou kunnen, zegt Melkert. "De ontwikkelingen gaan het laatste half jaar angstaanjagend snel. Er zijn veel meer lanceringen geweest in de laatste maanden dan daarvoor. En ze zeggen nu ook kernkoppen te hebben die klein genoeg zijn voor op een raket."

De VS echt aanvallen is zelfmoord.

Sico van der Meer

Van der Meer verwacht dan niet dat Noord-Korea echt raketten richting Guam stuurt. "Het is pure bluf, dreigen met een schot voor de boeg. Het is niet voor te stellen dat ze het doen, want de VS echt aanvallen is zelfmoord."

Als het regime de raketten toch afvuurt, dan kan het leger van de VS ze volgen met satellieten en radarinstallaties. "De Amerikanen kunnen het zelfs al zien als er een raket wordt gelanceerd", weet Van der Meer. "Maar het berekenen van de precieze baan kost tijd, en die baan kan ook nog veranderen."

Hoe komt Noord-Korea aan zijn raketten?

Rusland speelt een belangrijke rol bij het Noord-Koreaanse raketprogramma, zegt de Duitse raketingenieur en VN-wapeninspecteur Robert Schmucker. Er is weinig bekend over de Noord-Koreaanse raketten, maar uit foto's en video-opnamen is veel af te leiden, vertelt hij de Frankfurter Allgemeine.

Aan de onderdelen van de brandstoftank en het vuurwerk bij de start van de raket kan hij zien welke brandstof wordt gebruikt: UDMH, een brandstof die de Russen hebben ontwikkeld voor hun eigen intercontinentale raketten. Een motor die leider Kim Jong-un op 18 maart persoonlijk demonstreerde is vrijwel identiek aan de Russische RD-250-motor.

De kans dat de Noord-Koreanen de Russische onderdelen hebben nagebouwd, is vrijwel uitgesloten. In de VS is dat ooit zeven jaar lang geprobeerd, maar zonder succes. Groter is de kans, stelt de krant, dat Russische onderdelen via China aan Noord-Korea zijn geleverd.

Dat maakt het moeilijk om de raketten te onderscheppen. Sinds zo'n tien jaar werkt de VS aan een ballistic missile defense-programma, maar dat systeem is niet feilloos. Van der Meer: "Het is superingewikkeld en nog steeds in ontwikkeling. Een andere optie is om de raketten op korte afstand uit de lucht schieten, bijvoorbeeld met Patriot-raketten. Maar er is geen garantie dat daar niks doorheen komt."

De VS is ook bezig met het ontwikkelen van cybersabotage - het digitaal verstoren van vijandelijke wapensystemen. Van der Meer: "Als je daarmee een raket kan manipuleren en hem bijvoorbeeld in zee kan laten ploffen, is dat al heel wat. Maar hoe ver ze met dat systeem zijn, is de vraag. Dus het zou voor de VS goed zijn om tijd te winnen zodat ze die systemen verder kunnen ontwikkelen."

Vanmiddag stelden we vragen over de kwestie aan Pieter Cobelens, generaal-majoor buiten dienst en oud-directeur van de MIVD. Kijk hieronder de Facebook Live terug:

Facebook Live over Noord-Korea

STER Reclame