Op de bijeenkomst kwamen ongeveer 200 mensen af
NOS NieuwsAangepast

Omwonenden Shell Pernis hekelen informatievoorziening

Omwonenden van Shell Pernis hebben op een informatiebijeenkomst forse kritiek geuit op de informatievoorziening tijdens twee recente incidenten op de raffinaderij. Jolanda Trijselaar, directeur Brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, gaf toe dat achteraf gezien sommige dingen "niet zo handig" zijn gedaan.

De hele raffinaderij van Shell werd eind vorige maand stilgelegd na een kortsluiting. Twee dagen later ontsnapte een kleine hoeveelheid van het uiterst giftige waterstoffluoride. Vooral dat laatste incident was spannend, vertelden vertegenwoordigers van de brandweer op de bewonersbijeenkomst. Uiteindelijk viel het mee: brandweerlieden die de nabijgelegen woonwijk in werden gestuurd, roken geen waterstoffluoride.

Tegenstrijdig

Shell belegde de bijeenkomst de afgelopen avond omdat de twee incidenten grote onrust onder omwonenden veroorzaakten. Er kwamen zo'n tweehonderd mensen op af. De belangrijkste kritiek ging over de informatievoorziening tijdens de incidenten.

Zo kregen de omwonenden tegenstrijdige signalen. Politieagenten riepen bij het tweede incident op eigen houtje op om ramen en deuren te sluiten en de milieudienst DCMR stuurde een tweet dat er een gaswolk richting woonwijken dreef. Maar dat bericht werd even later tegengesproken door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Omdat brandweerlieden in de naastgelegen woonwijken geen waterstoffluoride roken en er aanvankelijk maar vier klachten waren, besloot de veiligheidsregio geen NL Alert te versturen. Onbegrijpelijk, vinden de omwonenden, want nu wisten ze niet wat er aan de hand was.

De fabrieken liggen al anderhalve week stil

De fabrieken op het terrein zijn nog altijd dicht. Directeur Jos van Winsen van Shell Pernis kondigde aan dat inmiddels is begonnen met opstarten.

De komende dag gaan de omwonenden dat mogelijk merken doordat er weer afgefakkeld gaat worden. Elke fabriek mag pas worden opgestart nadat de DCMR en interne en externe deskundigen daarvoor groen licht hebben gegeven.

Uitleg

De milieudienst wil ondertussen dat Shell uitlegt hoe het kan dat de hele raffinaderij stil kwam te liggen na een kortsluiting. Want na een eerder incident in 2005 kwam er een project om te voorkomen dat in een dergelijke situatie ook de productie van stoom zou stilvallen. Stoom is nodig om te voorkomen dat bij affakkelen roetvorming optreedt.

Volgens directeur Van Winsen zijn er na 2005 wel degelijk maatregelen genomen, maar was in dit geval sprake van de wet van Murphy. "Het ging 75 minuten goed maar toen faalde een turbine waardoor het back-upsysteem overbelast raakte", zei hij. "Het komt zeker niet door achterstallig onderhoud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl