NOS
NOS NieuwsAangepast

Raffinaderij Shell Pernis compleet stilgelegd na grote brand

De raffinaderij van Shell Pernis in Rotterdam wordt volledig stilgelegd na de grote brand van gisteravond. Een van de fabrieken is geraakt door een stroomstoring als gevolg van de brand.

Omdat de raffinaderij als een ketensysteem werkt, heeft dat ook gevolgen voor de andere fabrieken in de keten. Voordat de energievoorziening hersteld kan worden, moeten alle fabrieken buiten gebruik worden gesteld. Volgens de Veiligheidsregio kan het nog dagen duren voordat alles is gerepareerd.

De brand ontstond gisteravond laat door kortsluiting en een explosie in een hoogspanningsstation. Vanochtend vroeg was de brand onder controle.

Affakkelen

Toch komen er nog steeds grote vlammen uit de schoorstenen. Shell is bezig om overtollige gassen in de fabriek te verbranden; het zogenoemde affakkelen. Daardoor kunnen de gassen geen probleem meer veroorzaken in de fabriek. Dat affakkelen gaat nog zeker de hele avond duren. De directie van Shell biedt excuses aan voor de overlast.

Bij de autoriteiten zijn tot nu toe tientallen klachten binnengekomen over het affakkelen. Omwonenden storen zich met name aan het lawaai. Het affakkelen klinkt als een luide gasbrander. Verder melden omwonenden dat ze een zwavelgeur ruiken. Dat komt door de onvolledige verbranding van stoffen, zegt de milieudienst. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Brand bij Shell Pernis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl