NOS NieuwsAangepast

Shell Pernis deels stilgelegd na grote brand

Bij Shell in Rotterdam heeft een brand gewoed in een hoogspanningsstation. Daarom is een groot deel van de olieraffinaderij gecontroleerd stilgelegd. Niemand is gewond geraakt.

Volgens de milieudienst Rijnmond, de DCMR, was er gisteravond een explosie. Voordat de brandweer kon beginnen met blussen, moest eerst de spanning van het station worden gehaald. Dat lukte uiteindelijk pas rond 03.00 uur. Drie uur later was de brand geblust.

Wat de schade is in de fabriek, is nog onduidelijk.

Brand bij Shell Pernis

Shell moet nu veel overtollige gassen verbranden; het zogenoemde affakkelen. Daardoor kunnen de gassen geen probleem meer veroorzaken in de fabriek.

"Door het affakkelen leek het vannacht alsof de fabriek van Shell in brand stond, maar het was een van de veiligheidsmaatregelen die zij namen om te voorkomen het erger zou worden", legt de brandweer uit.

In de wijde omgeving van de raffinaderij, de grootste van Europa, zijn door het affakkelen nog vlammen en rook te zien. Dat is ook goed te horen, het geluid is vergelijkbaar met dat van een gasbrander, alleen dan vele malen harder.

Het affakkelen ging vanochtend nog altijd door

Shell weet nog niet hoelang het doorgaat met affakkelen. "We willen dat zo kort mogelijk doen. Maar de veiligheid staat voorop. We stoppen er pas mee, als de stilgelegde onderdelen weer in bedrijf worden genomen", zegt een woordvoerder. Het bedrijf biedt in een verklaring zijn excuses aan voor het affakkelen.

De veiligheidsregio gaat ervan uit dat het affakkelen nog uren en mogelijk zelfs dagen duurt.

Zwavelgeur

Er kwamen zo'n 35 klachten binnen bij de autoriteiten, vooral over het lawaai. Verder meldden omwonenden dat ze een zwavelgeur ruiken. Dat komt door de onvolledige verbranding van stoffen, zegt de milieudienst. Er is geen gevaar voor de omgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl