In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Rechter haalt opnieuw streep door mestregels voor melkveehouders

Drie groepen melkveehouders die naar de rechter stapten omdat ze het niet eens waren met de nieuwe fosfaatwet, hebben van de rechtbank in Den Haag gelijk gekregen. Gevolg is dat de wet voor een nog onbekend aantal boeren voorlopig mogelijk niet geldt, meldt Omroep Brabant.

Na de afschaffing van het melkquotum in 2015 hebben veel boeren in Nederland flink geïnvesteerd in de uitbreiding van hun bedrijf en het aantal melkkoeien. Gevolg was echter dat ook de hoeveelheid mest (en daarmee fosfaten) steeg.

Bijna anderhalf jaar later bleek dat de toelaatbare hoeveelheid fosfaat flink werd overschreden. De regering kwam met nieuwe regelgeving, die er op neer komt dat de veestapel moest worden teruggebracht. Boeren moeten koeien verkopen of laten slachten om aan de wet te kunnen voldoen.

Bedreigd

Maar in mei dit jaar stelde de voorzieningenrechter de nieuwe fosfaatreductieregeling buiten werking voor enkele melkveehouders die tegen de wet in actie waren gekomen. Ze wezen erop dat ze hun bedrijf net hadden uitgebreid en als gevolg van de nieuwe regels veel dieren weg zouden moeten doen. De rechter ging mee in die bezwaren: de gevolgen van de nieuwe regels zouden te groot zijn voor die boeren. Ze zouden zelfs in hun voortbestaan worden bedreigd.

Na dat vonnis stapten veel andere boeren, die vinden dat ze in dezelfde lastige positie zitten, ook naar de rechter. Die heeft nu bepaald dat ook zij niet aan de regels hoeven te voldoen als ze daadwerkelijk in dezelfde situatie verkeren. Elke boer die denkt in dezelfde moeilijke positie te zitten kan zich melden bij de Staat, die dan binnen veertien dagen onderzoek moet doen.

Overigens is de Staat, na het aanvankelijke proces in mei, in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Dat dient in september. Maar omdat veel boeren nu al heffingen hebben gekregen voor een te grote veestapel, wilde de rechter niet wachten.

Advertentie via Ster.nl